Szybki obiad (nie tylko) dla studenta: pasta al limone z boczkiem

Szybki obiad (nie tylko) dla studenta: pasta al limone z boczkiem

29-09-2018

Szybkie obiady potrafią uratować życie, bo czasami po prostu brak nam… czasu. Pierwsze dni jesieni to bardzo intensywny okres w życiu ludzi w prawie każdym wieku i pracowników każdej branży – po wakacyjnej labie czas ruszać na pełnych obrotach i o niczym nie zapomnieć.

Tylko gdzie w tym wszystkim czas na ugotowanie sobie obiadu? Na szczęście istnieją pyszne, tanie i efektowne dania, których przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut. Nasza propozycja na dziś to aromatyczna pasta al limone z chrupiącym boczkiem.

Pasta al limone, czyli makaron w delikatnym, cytrynowo-maślanym sosie z parmezanem i przyprawami jest niezwykle popularna na Półwyspie Sorrentyńskim we włoszech, a “cytryna z Sorrento” stała się sławna na całym świecie nie tylko ze względu na jej intensywny zapach i smak, ale także ze względu na ogromny wpływ na rozwój ekonomiczny tego regionu już od czasów Renesansu.

Składniki na porcję dla 2 osób:

  • ½  cytryny
  • 250g ulubionego makaronu (najlepiej spaghetti, linguine lub tagliatelle)
  • 3-4 łyżki masła
  • ⅔ szklanki tartego parmezanu
  • 100g ulubionej szynki
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Krok po kroku:

  1. Wstaw osoloną wodę na makaron, gdy zacznie wrzeć dodaj do niej kroplę oliwy lub oleju i wrzuć do garnka makaron. Ugotuj al dente
  2. Zetrzyj skórkę z połowy cytryny
  3. Na dużej patelni rozpuść odrobinę masła i podsmaż na nim szynkę pokrojoną w drobną kosteczkę  
  4. Po podsmażeniu szynki na chrupiąco i odlaniu makaronu, dodaj na patelnię resztę masła oraz skórkę z cytryny i poczekaj aż się rozpuści
  5. Następnie dopraw wszystko solą, pieprzem, parmezanem i porządnie wymieszaj. Powinno być kremowo i aromatycznie
  6. Na koniec skrop całość odrobiną soku z pozostałej cytryny i jeszcze raz wymieszaj
  7. Posyp drobno pokrojoną natką pietruszki i gotowe!

Smacznego!