Po pojawieniu się w Polsce, sushi przez kilka ładnych lat funkcjonowało jako dość ekskluzywna potrawa – w sklepach trudno było dostać produkty do jego własnoręcznego przygotowania w dobrych cenach, a rachunki za to danie w restauracjach powodowało stan przedzawałowy u zwykłych śmiertelników.
Na szczęście te czasy już minęły – dziś knajpy z sushi w dobrej cenie dostępne są już na każdym kroku, a wraz ze wzrostem popularności tego dania i sklepy dostrzegły potencjał sprzedażowy jego składników, wprowadzając je na stałe do swojej oferty.
Idziemy o zakład, że umiecie już skręcić idealne rolki, dlatego dzisiaj zaserwujemy Wam kilka ciekawostek o sushi, których na pewno jeszcze nie znacie.
-
- Sushi wcale nie pochodzi z Japonii! Nare-zushi, czyli fermentowana ryba w lekko octowym ryżu powstała w Chinach i dopiero potem dotarła do Japonii, gdzie przez lata ewoluowała w znane nam dzisiaj sushi.
-
- Znaczenie słowa “Sushi” po japońsku to “kwaśny ryż”, a nie – jak powszechnie się uważa – “surowa ryba”.
-
- Prawdziwe wasabi uzyskuje się z korzenia rośliny Eutrema japonica i jest bardzo drogie. Bardzo prawdopodobne jest więc, że zielona pasta, którą podają Ci w lokalach sushi to mieszanka chrzanu, gorczycy i zielonego barwnika spożywczego.
-
- Pierwotnym sposobem zdobywania nori, czyli suszonego wodorosta używanego do zawijania rolek sushi, było zeskrobywanie go z rybackich łodzi, a następnie suszenie na słońcu. Obecnie glony te pochodzą ze specjalistycznych hodowli.
-
- Nigiri, czyli cienki plaster ryby na ubitym kawałku ryżu należy jeść do góry nogami, czyli tak, by ryba znalazła się na języku. Tylko ten sposób gwarantuje pełne doznania smakowe.
-
- Tradycyjnie sushi powinno być spożywane rękami. Pałeczki powinny być używane się tylko do jedzenia sashimi, czyli surowej ryby.
-
- Prawie 80% światowych połowów tuńczyka błękitnopłetwego przeznacza się na sushi i sashimi.

MIX NACZYŃ DO SUSHI SMUKEE
-
- Ryba, która będzie spożywana na surowo, musi być wcześniej zamrożona w -20 stopniach Celsjusza przez co najmniej dobę w celu pozbycia się pasożytów, które mogą się w niej znajdować. Robi się tak we wszystkich krajach poza Japonią – tam kucharze przygotowujący sushi są trenowani tak by gołym okiem wyłapać mięso zaatakowane pasożytami.
-
- Tak popularne w Europie mieszanie sosu sojowego z wasabi w Japonii jest ogromnym nietaktem i może obrazić szefa kuchni.

MIX NACZYŃ DO SUSHI SMUKEE
-
- Ze względu na zdrowotne właściwości swoich składników, sushi (zaraz obok zupy miso) uważane jest za tajemnicę długowieczności Japończyków – średnio żyją aż 84 lata.
- Kupując sushi na wynos, nie należy przechowywać go w lodówce – ryż traci w niej swoje wszystkie najlepsze właściwości.