11 ciekawostek o sushi, o których nie mieliście pojęcia

11 ciekawostek o sushi, o których nie mieliście pojęcia

30-09-2018

Po pojawieniu się w Polsce, sushi przez kilka ładnych lat funkcjonowało jako dość ekskluzywna potrawa – w sklepach trudno było dostać produkty do jego własnoręcznego przygotowania w dobrych cenach, a rachunki za to danie w restauracjach powodowało stan przedzawałowy u zwykłych śmiertelników.

Na szczęście te czasy już minęły – dziś knajpy z sushi w dobrej cenie dostępne są już na każdym kroku, a wraz ze wzrostem popularności tego dania i sklepy dostrzegły potencjał sprzedażowy jego składników, wprowadzając je na stałe do swojej oferty.

Idziemy o zakład, że umiecie już skręcić idealne rolki, dlatego dzisiaj zaserwujemy Wam kilka ciekawostek o sushi, których na pewno jeszcze nie znacie.

    • Sushi wcale nie pochodzi z Japonii! Nare-zushi, czyli fermentowana ryba w lekko octowym ryżu powstała w Chinach i dopiero potem dotarła do Japonii, gdzie przez lata ewoluowała w znane nam dzisiaj sushi.
    • Znaczenie słowa “Sushi” po japońsku to “kwaśny ryż”, a nie – jak powszechnie się uważa – “surowa ryba”.

    • Prawdziwe wasabi uzyskuje się z korzenia rośliny Eutrema japonica i jest bardzo drogie. Bardzo prawdopodobne jest więc, że zielona pasta, którą podają Ci w lokalach sushi to mieszanka chrzanu, gorczycy i zielonego barwnika spożywczego.
    • Pierwotnym sposobem zdobywania nori, czyli suszonego wodorosta używanego do zawijania rolek sushi, było zeskrobywanie go z rybackich łodzi, a następnie suszenie na słońcu. Obecnie glony te pochodzą ze specjalistycznych hodowli.

    • Nigiri, czyli cienki plaster ryby na ubitym kawałku ryżu należy jeść do góry nogami, czyli tak, by ryba znalazła się na języku. Tylko ten sposób gwarantuje pełne doznania smakowe.
    • Tradycyjnie sushi powinno być spożywane rękami. Pałeczki powinny być używane się tylko do jedzenia sashimi, czyli surowej ryby.
    • Prawie 80% światowych połowów tuńczyka błękitnopłetwego przeznacza się na sushi i sashimi.

      MIX NACZYŃ DO SUSHI SMUKEE

    • Ryba, która będzie spożywana na surowo, musi być wcześniej zamrożona w -20 stopniach Celsjusza przez co najmniej dobę w celu pozbycia się pasożytów, które mogą się w niej znajdować. Robi się tak we wszystkich krajach poza Japonią – tam kucharze przygotowujący sushi są trenowani tak by gołym okiem wyłapać mięso zaatakowane pasożytami.
    • Tak popularne w Europie mieszanie sosu sojowego z wasabi w Japonii jest ogromnym nietaktem i może obrazić szefa kuchni.

      MIX NACZYŃ DO SUSHI SMUKEE

    • Ze względu na zdrowotne właściwości swoich składników, sushi (zaraz obok zupy miso) uważane jest  za tajemnicę długowieczności Japończyków – średnio żyją aż 84 lata.
  • Kupując sushi na wynos, nie należy przechowywać go w lodówce – ryż traci w niej swoje wszystkie najlepsze właściwości.