Grzyby zazwyczaj traktowane są przez dietetyków z dużym dystansem. Wszystko dlatego, że nie mogą pochwalić się one dużą wartością odżywczą – zawierają ponad 90% wody, a reszta składu to węglowodany i niepełnowartościowe białko. Ale ciekawostką jest, że przy ususzeniu znacznie zyskują na wartości.
Tracą wtedy wodę i ich cenne składniki mineralne ulegają znacznemu skoncentrowaniu. Są bogate w:
- wapń, czyli podstawowy materiał budulcowy kości i zębów
- selen, który stymuluje system odpornościowy chroni przed działaniem wolnych rodników
- fosfor, czyli wspomagacz pracy mózgu
- potas, który reguluje gospodarkę wodną i dba o prawidłowe ciśnenie krwi
Dzięki znacznie zwiększonej zawartości enzymów suszone grzyby pobudzają uśpiony apetyt i wspomagają procesy trawienne, stając się przy tym bardziej kalorycznymi niż te świeże. Dla przykładu borowiki – 100g suszonych ma 230kcal, a 100g świeżych zaledwie 35kcal.
Za chwilę czeka nas wysyp pysznych świeżych grzybów, tymczasem możemy cieszyć się tymi suszonymi w zeszłym roku. Mamy dziś dla Was przepis na nieziemską zapiekankę z aromatycznymi suszonymi grzybami, ciągnącym serem i orzeźwiającą pietruszką – prosty i spektakularny jednocześnie. Są ogromne szanse, że posmakuje wszystkim!

SUSZARKA DO GRZYBÓW I OWOCÓW HOFFEN
Przepis na makaronową zapiekankę dla 3-4 osób:
Lista zakupów:
- 40 g suszonych grzybów
- 400 g ulubionego makaronu
- 2 cebule
- 4 łyżki masła
- 5 jaj
- 200-300 g startego żółtego sera
- 300-400 ml gęstej śmietany
- sól, pieprz do smaku
- masło do smażenia
- natka pietruszki
Krok po kroku
- Wypłucz i namocz grzyby w szklance wody. Po dwóch godzinach ugotuj je do miękkości w tej samej wodzie i zachowaj wywar.
- Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. A także jaja – na twardo.
- Pokrój cebulę w piórka i podduś na maśle. Po chwili dodaj pokrojone w paseczki grzyby i duś razem z cebulą przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj na patelnię makaron, odrobinę soli i pieprzu do smaku, a następnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Dodaj do makaronu posiekane w kostkę jaja, połowę sera i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż wszystko do wysmarowanego masłem naczynia do pieczenia, polej śmietaną wymieszaną z połową szklanki wywaru z grzybów, ponownie posól, a następnie posyp całość resztą sera.
- Wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz bez przykrycia przez około 20 minut. Po upieczeniu posyp świeżą natką pietruszki.
Smacznego!