Makaronowa zapiekanka z suszonymi grzybami

Makaronowa zapiekanka z suszonymi grzybami

28-08-2018

Grzyby zazwyczaj traktowane są przez dietetyków z dużym dystansem. Wszystko dlatego, że nie mogą pochwalić się one dużą wartością odżywczą – zawierają ponad 90% wody, a reszta składu to węglowodany i niepełnowartościowe białko. Ale ciekawostką jest, że przy ususzeniu znacznie zyskują na wartości.

Tracą wtedy wodę i ich cenne składniki mineralne ulegają znacznemu skoncentrowaniu. Są bogate w:

  • wapń, czyli podstawowy materiał budulcowy kości i zębów
  • selen, który stymuluje system odpornościowy chroni przed działaniem wolnych rodników
  • fosfor, czyli wspomagacz pracy mózgu
  • potas, który reguluje gospodarkę wodną i dba o prawidłowe ciśnenie krwi

Dzięki znacznie zwiększonej zawartości enzymów suszone grzyby pobudzają uśpiony apetyt i wspomagają procesy trawienne, stając się przy tym bardziej kalorycznymi niż te świeże. Dla przykładu borowiki – 100g suszonych ma 230kcal, a 100g świeżych zaledwie 35kcal.

Za chwilę czeka nas wysyp pysznych świeżych grzybów, tymczasem możemy cieszyć się tymi suszonymi w zeszłym roku. Mamy dziś dla Was przepis na nieziemską zapiekankę z aromatycznymi suszonymi grzybami, ciągnącym serem i orzeźwiającą pietruszką – prosty i spektakularny jednocześnie. Są ogromne szanse, że posmakuje wszystkim!

SUSZARKA DO GRZYBÓW I OWOCÓW HOFFEN

Przepis na makaronową zapiekankę dla 3-4 osób:

Lista zakupów:

  • 40 g suszonych grzybów
  • 400 g ulubionego makaronu
  • 2 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 5 jaj
  • 200-300 g startego żółtego sera
  • 300-400 ml gęstej śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • masło do smażenia
  • natka pietruszki

Krok po kroku

  1. Wypłucz i namocz grzyby w szklance wody. Po dwóch godzinach ugotuj je do miękkości w tej samej wodzie i zachowaj wywar.
  2. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. A także jaja – na twardo.
  3. Pokrój cebulę w piórka i podduś na maśle. Po chwili dodaj pokrojone w paseczki grzyby i duś razem z cebulą przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj na patelnię makaron, odrobinę soli i pieprzu do smaku, a następnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
  4. Dodaj do makaronu posiekane w kostkę jaja, połowę sera i dokładnie wymieszaj.
  5. Przełóż wszystko do wysmarowanego masłem naczynia do pieczenia, polej śmietaną wymieszaną z połową szklanki wywaru z grzybów, ponownie posól, a następnie posyp całość resztą sera.
  6. Wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz bez przykrycia przez około 20 minut. Po upieczeniu posyp świeżą natką pietruszki.

Smacznego!