Kuchnia azjatycka zdobyła nasze serca (i podniebienia) już kilka lat temu. Bogactwo smaków, kolorów i ten aromat… Jeśli zatem nie macie pomysłu co przygotować na rodzinny obiad, przyjęcie czy spotkanie z przyjaciółmi, sięgnijcie po przepisy kuchni azjatyckiej, które z pewnością zachwycą Twoich gości.
Do samodzielnego przygotowania sushi potrzebujemy (prócz ulubionych składników) kilku niezwykle ważnych elementów, jak mata bambusowa (a najlepiej dwie, druga dla współtowarzysza), nóż, łyżka do nakładania ryżu i … dobry humor (zawsze się przydaje). Nałóż zatem na bambusową matę ryż, ulubione składniki i zwiń całość w rulon. Następnie pokrój je na równe kawałki i .. ciesz się smakiem. Taki zestaw do przygotowywania sushi to również doskonały pomysł na prezent dla każdego miłośnika azjatyckich smaków.
A może kurczak po chińsku, obłędne krewetki czy curry z mango? Do takich zadań (specjalnych) przyda Wam się solidna patelnia. Głęboka patelnia z nieprzywierającą powłoką i pokrywą ze szkła hartowanego doskonale sprawdzi się podczas smażenia czy duszenia potraw. Do szybkiego smażenie typu stir-fry polecamy wok o wysokim brzegu i odpornej na wysokie temperatury powłoce.