Średniowieczni Europejczycy wymyślili wiele rzeczy, którymi możemy cieszyć się po dziś dzień. Należą do nich między innymi okulary, młyn wodny, wiatrak i… gofry.
Początkowo były to placki z mąki jęczmiennej i owsianej. Które były wypiekane między dwiema żeliwnymi płytami. Pierwsza gofrownica została opatentowana przez Corneliusa Swarthouta w 1869 roku w Nowym Jorku, a rocznica tego wydarzenia obchodzona jest w Stanach do dzisiaj – 24 sierpnia to Narodowy Dzień Gofrów.
Najpopularniejsze gofry na świecie pochodzą z Belgii. Legenda mówi, że robione je już w X wieku, jednak oficjalne źródła podają, że pierwsze belgijskie wafle narodziły się w XVIII w. Są one nieco słodsze i cięższe niż te znane w Polsce, a ciasto często ma waniliowy lub cynamonowy smak.
Belgijskie gofry z kremem z korzennych ciasteczek
Składniki na ok. 12 gofrów:
- 230 g roztopionego i wystudzonego masła
- 3 jaja
- 1/3 szklanki letniego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 16 g świeżych drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru perłowego
- opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu
Dodatki:
- opakowanie ciasteczek korzennych
- bita śmietana (najlepiej domowa)
- rozpuszczona gorzka czekolada
- opcjonalnie: ulubione owoce/bakalie
Krok po kroku
- Zrób rozczyn z drożdży i odstaw na 20 min do wyrośnięcia
- Wymieszaj w naczyniu mokre składniki (masło, jaja, mleko, ekstrakt z wanilii)
- Dorzuć przesianą mąkę (opcjonalnie: cynamon) i rozczyn drożdżowy
- Dobrze wymieszaj ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce na godzinę/półtorej (do podwojenia objętości)
- Kiedy masa gofrowa podwoi swoją objętość, dodaj do niej cukier i delikatnie wymieszaj
- Nakładaj ciasto do gofrownicy większą łyżką lub gałką do lodów i piecz w gofrownicy do złotobrązowego koloru.
- Zblenduj dokładnie całe opakowanie ciasteczek – masa powinna być gładka jak krem. Posmaruj nią gofry, dodaj bitą śmietanę, polewę z rozpuszczonej gorzkiej czekolady i ulubione dodatki.
Smacznego!