Belgijskie gofry z kremem z ciasteczek korzennych

Belgijskie gofry z kremem z ciasteczek korzennych

28-05-2018

Średniowieczni Europejczycy wymyślili wiele rzeczy, którymi możemy cieszyć się po dziś dzień. Należą do nich między innymi okulary, młyn wodny, wiatrak i… gofry.

Początkowo były to placki z mąki jęczmiennej i owsianej. Które były wypiekane między dwiema żeliwnymi płytami. Pierwsza gofrownica została opatentowana przez Corneliusa Swarthouta w 1869 roku w Nowym Jorku, a rocznica tego wydarzenia obchodzona jest w Stanach do dzisiaj – 24 sierpnia to Narodowy Dzień Gofrów.

Najpopularniejsze gofry na świecie pochodzą z Belgii. Legenda mówi, że robione je już w X wieku, jednak oficjalne źródła podają, że pierwsze belgijskie wafle narodziły się w XVIII w. Są one nieco słodsze i cięższe niż te znane w Polsce, a ciasto często ma waniliowy lub cynamonowy smak.

Belgijskie gofry z kremem z korzennych ciasteczek

Składniki na ok. 12 gofrów:

  • 230 g roztopionego i wystudzonego masła
  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 16 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru perłowego
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu

Dodatki:

  • opakowanie ciasteczek korzennych
  • bita śmietana (najlepiej domowa)
  • rozpuszczona gorzka czekolada
  • opcjonalnie: ulubione owoce/bakalie

Krok po kroku

  1. Zrób rozczyn z drożdży i odstaw na 20 min do wyrośnięcia
  2. Wymieszaj w naczyniu mokre składniki (masło, jaja, mleko, ekstrakt z wanilii)
  3. Dorzuć przesianą mąkę (opcjonalnie: cynamon) i rozczyn drożdżowy
  4. Dobrze wymieszaj ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce na godzinę/półtorej (do podwojenia objętości)
  5. Kiedy masa gofrowa podwoi swoją objętość, dodaj do niej cukier i delikatnie wymieszaj
  6. Nakładaj ciasto do gofrownicy większą łyżką lub gałką do lodów i piecz w gofrownicy do złotobrązowego koloru.
  7. Zblenduj dokładnie całe opakowanie ciasteczek – masa powinna być gładka jak krem. Posmaruj nią gofry, dodaj bitą śmietanę, polewę z rozpuszczonej gorzkiej czekolady i ulubione dodatki.

Smacznego!