Z pewnych rzeczy ciężko wyrosnąć a jedną z nich jest miłość do lodów! Niektórym kojarzą się z wakacjami a innym z … całym rokiem, gdyż prawdziwy fan lodów je je o każdej porze. A może by tak zrezygnować z tych kupnych i spróbować samemu przygotować lodowe smakowitości na patyku? W upalne dni nic tak nie schłodzi i osłodzi nam życia jak lód własnej roboty o dokładnie takim smaku jaki chcemy i bez zbędnych “polepszaczy”. Wygodne formy do lodów sprawią, że będą one zachwycać nie tylko nasze kubki smakowe jak i nasze oczy. A jak już jesteśmy przy formach to kolejną propozycją na powiew chłodu są kostki lodu, które schłodzą nasze ulubione napoje. Nuda? Ależ skądże! Tym kostkom o których mowa, daleko jest OD tych do których jesteśmy przyzwyczajeni.
Zdać by się mogło, że przygotowanie domowych lodów to zadanie czasochłonne. Nic bardziej mylnego! Samo przyrządzenie ich i wlanie do foremek trwa krótko. Oczywiście najdłużej trwa oczekiwanie, aż nasze smakowitości się dobrze zmrożą – czyli około 3 godzin. Naprawdę warto czekać, gdyż jedzenie swoich własnych smakołyków na patyku jest nie tylko satysfakcjonujące (jak i przepyszne) co o wiele zdrowsze od tych kupnych. Obiecujemy, że nie tylko najmłodsi będą z niecierpliwością czekali na moment kiedy lody będą gotowe! Poniżej podajemy kilka łatwych przepisów na domowe lody – podane miary starczają na około 3-4 sztuki lodowych pyszności. Należy pamiętać, że owoce do przygotowania lodów muszą być umyte, a niejadalne części usunięte.
Lody borówkowe – 180 g jogurtu greckiego miksujemy z 1 łyżką syropu z agawy/miodu/syropu klonowego, ewentualnie cukru lub jego zamiennika. Do każdej foremki sypiemy 1 łyżkę umytych i osuszonych borówek (jagód, malin, porzeczek) i zalewamy jogurtem.
Lody ananasowe – 250 g ananasa miksujemy z 60 ml mleczka kokosowego (lub innego mleka, jogurtu, śmietanki) i z 20 g cukru pudru. Przelewamy do foremek przez sitko aby pozbyć się twardszych elementów ananasa.
Banan i jagody – Banan i jagody – 140 g jogurtu greckiego miksujemy z 60 ml mleka, połówką banana, 45 g miodu i 80 g jagód.
Sorbety – wystarczy napełnić foremki do lodów ulubionym sokiem np. pomarańczowym lub jabłkowym. Dodanie świeżych owoców jest bardziej niż obowiązkowe!
Jeżeli chodzi o rodzaje kostek to mamy ten komfort wyboru między gotowymi do kupienia w sklepach (idealne rozwiązanie, kiedy przed imprezą okazuje się, że zamrażalnik jest pusty!), kostkami wielokrotnego użytku (jeżeli nie lubimy aby roztapiający się lód rozcieńczał nasze napoje) czy kostkami własnej roboty. Ta ostatnia opcja coraz częściej nie kończy się na zwykłym wlaniu wody do foremek czy specjalnych torebek. Zwłaszcza w lato kiedy chcemy korzystać z dobrodziejstw sezonowych owoców dodając je do wszystkiego! Owocowe kostki lodu? HIT nad HITY!
Chyba każdy posiada swój ulubiony napój czy drink do którego zawsze wrzuca kostki lodu a ich brak wręcz “psuje” smak. Zwłaszcza w lato! Warto więc urozmaicić kieliszek wina czy lemoniadę o dodatkowe nuty smaku i aromatu. Sposób na to jest wyjątkowo łatwy a daje niesamowite efekty również wizualne. Wystarczy do foremek na lód przed zalaniem ich wodą (przegotowaną bądź mineralną) wrzucić całe owoce bądź ich cząstki. Taki lód topiąc się będzie powoli uwalniał swój smak zmieniając tym samym smak samego napoju. Które owoce nadają się do zamrożenia? Porzeczki, wiśnie, maliny, borówki, jagody, truskawki. Mało? Cząstki kiwi, pomarańczy czy arbuza a może wiśnie lub czereśnie? Jak najbardziej! Kostki z kawałkiem limonki i listkiem mięty bądź plasterkiem ogórka i rozmarynu dodadzą charakteru każdemu drinkowi, a wrzucenie zamrożonego jadalnego kwiatu np. fiołka, stokrotki czy nasturcji do domowej lemoniady nada pięknego wyglądu i delikatnego aromatu.Zamrożenie soku czy domowej lemoniady jest fantastycznym pomysłem, aby dodać gazowanej wodzie delikatnego, orzeźwiającego smaku. Znudziła nam się tradycyjna mrożona kawa? Do migdałowego mleka wrzućmy kilka kostek wcześniej zamrożonej kawy – kostki będą stopniowo uwalniać kawowy smak i fantastyczny aromat. Aby jeszcze bardziej wyeksponować nasze domowe kostki lodu pamiętajmy, aby napoje z nimi podawać w przezroczystych kieliszkach czy szklankach.