Dlaczego dynia nazywana jest królową jesieni? Nie tylko dlatego, że kojarzy się nam z coraz bardziej popularnym w Polsce Halloween, lecz przede wszystkim dlatego, że jest pysznym i pożywnym warzywem, które z powodzeniem można wykorzystywać przy przyrządzaniu zarówno dań słodkich, jak i wytrawnych.
To warzywo nie tylko świetnie smakuje, ale i dba o nasze zdrowie – między innymi jest świetnym źródłem beta-karotenu, który jako antyoksydant przeciwdziała powstawaniu komórek rakowych, a także błonnika, potasu i witaminy C, które dbają o prawidłową pracę serca.

GARNKI EMALIOWANE SMUKEE
Więcej informacji na temat właściwości dyni znajdziesz tutaj:
Wartości odżywcze dyni (w 100 g)
- Wartość energetyczna – 26/20 kcal
- Białko ogółem – 1.00/0.72 g
- Tłuszcz – 0.10/0.07 g
- Węglowodany – 6.50/4.90 g (w tym cukry proste 2.76/2.08)
- Błonnik – 0.5/1.1 g
Witaminy
- Witamina C – 9.0/4.7 mg
- Tiamina – 0.050/0.031 mg
- Ryboflawina – 0.110/0.078 mg
- Niacyna – 0.600/0.413 mg
- Witamina B6 – 0.061/0.044 mg
- Kwas foliowy – 16/9 µg
- Witamina A – 8513/5755 IU
- Witamina E – 1.06/0.80 mg
- Witamina K – 1.1/0.8 µg
Minerały
- Wapń – 21/15 mg
- Żelazo – 0.80/0.57 mg
- Magnez – 12/9 mg
- Fosfor – 44/30 mg
- Potas – 340/230 mg
- Sód – 1/1 mg
- Cynk – 0.32/0.23 mg
Dynia pieczona na słodko
Lista zakupów:
- 500 g obranej dyni
- ulubione orzechy
- miód
- cynamon
- przyprawa do piernika
- opcjonalnie: rodzynki lub żurawina
Krok po kroku:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni
- Posiekaj orzechy
- Pokrój dynię w średniej wielkości kostkę i ułóż ją w brytfance
- Dodaj bakalie i przyprawy i dokładnie wszystko wymieszaj
- Polej wszystko miodem i piecz dopóki dynia nie zrobi się miękka (ok.20 min)