Dynia na słodko – najlepszy jesienny deser

Dynia na słodko – najlepszy jesienny deser

29-10-2018

Dlaczego dynia nazywana jest królową jesieni? Nie tylko dlatego, że kojarzy się nam z coraz bardziej popularnym w Polsce Halloween, lecz przede wszystkim dlatego, że jest pysznym i pożywnym warzywem, które z powodzeniem można wykorzystywać przy przyrządzaniu zarówno dań słodkich, jak i wytrawnych.

To warzywo nie tylko świetnie smakuje, ale i dba o nasze zdrowie – między innymi jest świetnym źródłem beta-karotenu, który jako antyoksydant przeciwdziała powstawaniu komórek rakowych, a także błonnika, potasu i witaminy C, które dbają o prawidłową pracę serca.

GARNKI EMALIOWANE SMUKEE

Więcej informacji na temat właściwości dyni znajdziesz tutaj:

Wartości odżywcze dyni (w 100 g)

  • Wartość energetyczna – 26/20 kcal
  • Białko ogółem – 1.00/0.72 g
  • Tłuszcz – 0.10/0.07 g
  • Węglowodany – 6.50/4.90 g (w tym cukry proste 2.76/2.08)
  • Błonnik – 0.5/1.1 g

Witaminy

  • Witamina C – 9.0/4.7 mg
  • Tiamina – 0.050/0.031 mg
  • Ryboflawina – 0.110/0.078 mg
  • Niacyna – 0.600/0.413 mg
  • Witamina B6  – 0.061/0.044 mg
  • Kwas foliowy –  16/9 µg
  • Witamina A – 8513/5755 IU
  • Witamina E – 1.06/0.80 mg
  • Witamina K – 1.1/0.8 µg

Minerały

  • Wapń – 21/15 mg
  • Żelazo – 0.80/0.57 mg
  • Magnez – 12/9 mg
  • Fosfor – 44/30 mg
  • Potas – 340/230 mg
  • Sód – 1/1 mg
  • Cynk – 0.32/0.23 mg

Dynia pieczona na słodko

Lista zakupów:

  • 500 g obranej dyni
  • ulubione orzechy
  • miód
  • cynamon
  • przyprawa do piernika
  • opcjonalnie: rodzynki lub żurawina

Krok po kroku:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni
  2. Posiekaj orzechy
  3. Pokrój dynię w średniej wielkości kostkę i ułóż ją w brytfance
  4. Dodaj bakalie i przyprawy i dokładnie wszystko wymieszaj
  5. Polej wszystko miodem i piecz dopóki dynia nie zrobi się miękka (ok.20 min)