Jesienne ciasto

Jesienne ciasto

22-11-2019

Jesień to czas śliwek, gruszek i jabłek. To najlepsze polskie sezonowe owoce, z których można zrobić pyszne ciasto. Do tego cynamon, który przypomina nam, że coraz bliżej święta.

Składniki na ciasto kruche:

– 400 g mąki pszennej
– 250 g masła schłodzonego
– 6 żółtek schłodzonych
– 2 białka
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 130 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści!)
– 2 łyżki śmietany
– plus mąka do podsypywania

Na bezę:

– 4 białka
– 1/2 opakowania budyniu waniliowego
– 2 łyżki cukru
– 500 g śliwek
– 3 duże jabłka
– 2 duże gruszki
– 4 łyżki brązowego cukru
– cynamon, kardamon 

Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. Ciastem wylep dno i boki tortownicy, zostaw część ciasta na wierzch. Na cieście ułóż pokrojone i wydrylowane śliwki, jabłka i gruszki. Z ciasta wytnij paski. Pianę z białek ubij an sztywno, dodaj cukier, ubijaj aż się rozpuści, następnie dodaj proszek- budyń. Wymieszaj delikatnie wyłóż na owocach, a następnie udekoruj paskami ciasta. Pieczemy 60 minut w temp. 200 stopni C (piekarnik gazowy).

O czym trzeba pamiętać?

– stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha się od 35 do 100%
– lepiej nie stosować margaryny tylko masło, które daje niezastąpiony smak
– kruchość ciasta wzmagają żółtka
– śmietana nadaje niepowtarzalnego aromatu
– istotna jest technika, zawsze dodajemy schłodzone produkty
– nigdy nie zagniatamy dłońmi, zawsze nożem
– po wyrobieniu zawsze mocno schładzamy
– pieczemy zawsze w gorącym piecu 200-230 stopni C

Życzymy udanych wypieków!