Produkty z włókna bambusowego cieszą się coraz większą popularnością. Do tej pory rozchwytywane – szczególnie w okresie letnim – były ubrania z tkaniny bambusowej, ponieważ wiskoza bambusowa jest lekka i oddychająca. Ostatnio jednak bambus stał się popularnym materiałem wykorzystywanym do produkcji naczyń kuchennych. Dlaczego cieszy się takim wzięciem?
Do tej pory wielu znało bambus tylko jako składnik dania orientalnego w azjatyckiej restauracji lub ze składu „chińskiej mrożonki”. Kojarzony był również z akcesoriami domowymi, takimi jak krzesła, rolety, maty. Dziś na rynku można dostać nie tylko ubrania z tkaniny bambusowej (szczególnie popularne są te dla dzieci), ale również coraz więcej sklepów ma w swoich ofertach z akcesoriami kuchennymi przyrządy i naczynia z włókna bambusowego.
Bambus swoją sławę zawdzięcza szybkiemu wzrostowi – jest to najszybciej rosnąca roślina na ziemi, przez co jest bardzo wydajna. Po 3 do 5 lat plony gotowe są do zbiorów. Ponadto bambus posiada właściwości antybakteryjne, co sprawia, że nie jest atakowany przez pasożyty. Dzięki temu przy jego uprawie nie stosuje się pestycydów.
Bambus pochodzi z Azji, ale uprawiany jest również w Argentynie, Chile, Afryce i Stanach Zjednoczonych. Ta wieloletnia roślina o drewnianych łodygach liczy około 130 gatunków. Jeśli Bambus jest uprawiany przy użyciu zrównoważonych metod, a za produkcję odpowiadają świadome ekologicznie firmy, staje się on bardzo dobrą alternatywą dla bawełny, naturalnych tkanin, drewna i innych tworzyw. Ważne jest jednak, żeby przy zakupie produktów bambusowych zwracać uwagę, czy posiadają międzynarodowe certyfikaty, takie jak OEKO-TEX Standard 100 przy tkaninach lub, jeśli chodzi o naczynia i narzędzia kuchenne, certyfikat „Bezpieczna Żywność” (Europa) oraz certyfikat Agencji Żywności FDA (USA).
Oprócz łatwości w uprawie dzięki szybkiemu wzrostowi, zaletami bambusa jest również jego wytrzymałość – naczynia nie łamią się i nie tłuką. Ponadto, w porównaniu do naczyń szklanych, czy ceramicznych, wyroby bambusowe są lekkie. Mocną stroną produktów z włókna bambusowego jest również ich odporność na wilgoć i wysokie temperatury.
Bambus jest też trzykrotnie mocniejszy od drewna, co wpływa na trwałość produktów z niego wykonanych. Dodatkowo jest łatwy w pielęgnacji.
Co jeszcze sprawia, że naczynia bambusowe cieszą się ostatnio taką sławą wśród polskich konsumentów? Stosunkowo niska cena w porównaniu do produktów wykonanych z drewna, szkła, ceramiki, czy stali.
Ostatnią zaletą bambusowych produktów przeznaczonych do kuchni jest ich wygląd. Szeroki wybór pięknych miseczek, kolorowych talerzy, wzorzystych kubków i fikuśnych mat cieszy oko i zachęca do kupna. Popularne są również bambusowe deski do krojenia, szczególne cenione przez osoby, które gotują zawodowo. Deski te bowiem, tak jak większość wyrobów ze specjalnie prasowanej trawy, nie chłoną wody (tak jak drewno), szybciej schną, nie niszczą noży, a dzięki poprzecznemu do kierunku krojenia ułożeniu trawy, które zapobiega tworzeniu się szczelin – zarazkom i zapachom jest trudniej przenikać do środka.
Jak widać bambus zasłużył na swoją sławę jako tworzywo wykorzystywane do produkcji naczyń i akcesoriów kuchennych. Posłuży nam w kuchni wiele lat, zaskakując swoją funkcjonalnością, trwałością i wyjątkową estetyką.