Kuchenni pomocnicy na Święta – z nimi każdy wypiek będzie udany!

Kuchenni pomocnicy na Święta – z nimi każdy wypiek będzie udany!

14-12-2018

Nawet, jeżeli w ciągu roku spędzamy w kuchni minimalną ilość czasu, to zmienia się to w okolicach Świąt Bożego Narodzenia. Zmieniamy się wtedy w prawdziwych kuchmistrzów! Kupujemy niezbędne składniki, zakładamy fartuch, wyciągamy nasze kuchenne narzędzia i … ups! Nie mam wałka! Kto pożyczał ode mnie foremki do ciastek? A może to ja od kogoś pożyczałem? Znajoma sytuacja? Poniżej przedstawiamy kilka “must have” które powinny w kuchni mieć swoje stałe miejsce.

Narzędzia kuchenne z silikonu – wygoda w wielu formach

Narzędzia z silikonu (połączenie krzemionki z tlenem) są idealną alternatywą dla tych tradycyjnych- drewnianych czy metalowych. Materiał ten charakteryzuje się dużą tolerancją termiczną – wytrzymuje temperatury od -40°C do 260°C (można go myć w zmywarce). Jest to tani materiał, w którego procesie produkcji nie używa się chemikaliów. Związek ten nie wchodzi w reakcje chemiczne z jedzeniem – nie stanowi więc zagrożenia dla naszego zdrowia. Inne jego plusy? Silikon jest materiałem nieprzywierającym – docenią to osoby korzystające np. z drewnianych wałków, których mycie jest istnym koszmarem (silikonowy wałek nie wymaga również stałego podsypywania ciasta mąką!). Dodatkowo materiał ten nie absorbuje wilgoci ani zapachów. Nadal nie przekonani? Narzędzia z silikonu są lekkie, występują w wielu formach i kolorach oraz zajmują mało miejsca – elastyczne formy i foremki zmieszczą się w każdej szafce a silikonowe stolnice czy maty wystarczy zrolować i schować do szuflady.
Możemy wybierać w silikonowych pędzelkach, wałkach, formach i foremkach, stolnicach, matach, łyżkach, durszlakach, szpatułkach, łapkach do garnków … no jest tego dużo!. Silikonowe zaparzaczki do herbaty? Jasne! A wszystko to dostępne w wielu kolorach!

Wagi kuchenne – precyzja na wagę złota

Wiemy ile to jest garść orzechów, dwie łyżki cukru czy szczypta soli. Są to mało precyzyjne miary, ale w przepisach często spotykane. Niestety ciężej jest odmierzyć 120g mąki czy 60g ryżu. W takich przypadkach niezbędna jest kuchenna waga. Źle odmierzone składniki mogą sprawić, że wypiek będzie niesmaczny. Tracimy wtedy czas jak i pieniądze, bo często niezjadliwy wynik naszej pracy ląduje w koszu. Waga kuchenna jest niezbędna również dla osób na diecie, które mają w swoim jadłospisie ściśle określone wagi składników posiłków. Warto trzymać się wag podawanych w przepisach, aby cieszyć się smacznym wynikiem naszej pracy. Do wyboru mamy wagi mechaniczne i elektryczne – obie wersje występują w wielu kształtach i kolorach, dlatego z łatwością dobierzemy wagę pasującą do naszej kuchni.

Kruche Cynamonowe Ciasteczka

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
400g mąki pszennej
200g masła w temperaturze pokojowej
110g cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu

Silikonowy wałek jest niezbędnym narzędziem w każdej kuchni. W porównaniu do klasycznej drewnianej wersji łatwo się myje, gdyż ciasto nie przywiera do silikonowej powierzchni. Drewniana stolnica zachowa blat kuchenny w czystości oraz przyda się przy przenoszeniu – ciastek do piekarnika bądź brudnych narzędzi do zlewu.

  1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i wymieszać.
  2. Do miski przełożyć masło, przesiać cukier puder, dodać cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać jajko i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
  3. Do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45-60 minut.
  4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i dosyć cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170°C na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5-10 minut i dopiero przenosić ciasteczka z blachy do całkowitego ostygnięcia.