Kurczak pachnący Prowansją

Kurczak pachnący Prowansją

23-10-2018

Prowansja to region kojarzący się ze słońcem, światłem, świeżymi ziołami i pięknymi polami. Dzisiaj mamy dla Was coś, co przeniesie Was tam szybciej i taniej niż wszystkie linie lotnicze – prosty przepis na kurczaka po prowansalsku.

Prowansalskie smaki i zapachy

Kuchnia prowansalska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Bogatego i niezwykłego smaku dodają jej przede wszystkim soczyste owoce i warzywa, świeże ryby i duże ilości aromatycznych ziół. Gorące południe słynie z funkcjonujących niemal w każdym miasteczku targów, na których nowalijki są dostępne przez połowę roku. Producenci warzyw i przypraw śpiewnie kuszą do zakupu ich towaru: pomidorów, cebuli, bakłażana, cukinii, kopru, czerwonego czosnku, rozmarynu, tymianku, macierzanki, oregano, bazylii, czy lawendy. Zanim zrobi Ci się smutno, że siedzisz w szarej i deszczowej Polsce, skocz na pobliski bazarek i postaraj się odtworzyć aromat prowansalskich specjałów w swojej kuchni!

Kurczak po prowansalsku

Lista zakupów:

  • 1 cały kurczak
  • 1 cukinia
  • 3 pomidory
  • 1 baklazan
  • 1 dymka
  • 1 biała cebula
  • 1 szalotka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 główka czosnku
  • 5 ziemniaków
  • oregano, tymianek, rozmaryn wedle uznania (najlepiej świeże, ale mogą być też suszone)
  • sól i pieprz do smaku

DESKI PLASTIKOWE SMUKEE

Krok po kroku:

  1. Pokrój wszystkie warzywa poza czosnkiem na średniej wielkości cząstki, następnie dodaj przyprawy, sól, pieprz, całe ząbki czosnku oraz odrobinę z oliwy oliwek i dokładnie wszystko wymieszaj. Pozostaw na kilka minut, by smaki zdążyły się przegryźć.
  2. Na dużej blasze do pieczenia ułóż wszystkie warzywa, a potem umieść na nich kurczaka natartego wcześniej przyprawami z oliwą.
  3. Włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 60 minut.
  4. Tuż po wyjęcia dania z piekarnika możesz delikatnie okrasić je drobnymi kawałkami masła.