Prowansja to region kojarzący się ze słońcem, światłem, świeżymi ziołami i pięknymi polami. Dzisiaj mamy dla Was coś, co przeniesie Was tam szybciej i taniej niż wszystkie linie lotnicze – prosty przepis na kurczaka po prowansalsku.
Prowansalskie smaki i zapachy
Kuchnia prowansalska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Bogatego i niezwykłego smaku dodają jej przede wszystkim soczyste owoce i warzywa, świeże ryby i duże ilości aromatycznych ziół. Gorące południe słynie z funkcjonujących niemal w każdym miasteczku targów, na których nowalijki są dostępne przez połowę roku. Producenci warzyw i przypraw śpiewnie kuszą do zakupu ich towaru: pomidorów, cebuli, bakłażana, cukinii, kopru, czerwonego czosnku, rozmarynu, tymianku, macierzanki, oregano, bazylii, czy lawendy. Zanim zrobi Ci się smutno, że siedzisz w szarej i deszczowej Polsce, skocz na pobliski bazarek i postaraj się odtworzyć aromat prowansalskich specjałów w swojej kuchni!
Lista zakupów:
Krok po kroku: