Libański hit sałatkowy – orzeźwiający tabbouleh

Libański hit sałatkowy – orzeźwiający tabbouleh

27-04-2018

Kuchnia libańska należy do jednej z najzdrowszych na świecie. Jej cechy charakterystyczne to przede wszystkim bogactwo kolorów, ziół, przypraw, a także łatwość przygotowania większości posiłków.

Bogactwo libańskich talerzy

Głównymi składnikami tego rodzaju kuchni bliskowschodniej są warzywa, jagnięcina, jogurt oraz zioła, a większość dań przyprawia się dużą ilością czosnku i oliwą. Bardzo popularne są marynowane warzywa, które obok innych mezzes (pasty, dipy, sałatki, pity) pełnią rolę przystawek przed głównym posiłkiem. Najbardziej znanym mezze w naszym kraju jest hummus, który można przygotować samemu z ciecierzycy, lub kupić gotowy w sklepie. Do tego pita + sałatka z naszego przepisy i voilà – pyszny i zdrowy lunch jest gotowy!

Aromatyczny tabbouleh

Tabbouleh (czytaj: tabule) to niezwykle aromatyczna sałatka na bazie świeżych liści pietruszki i kaszy bulgur. Podaje się ją na zimno, dlatego idealnie sprawi się w upalne dni – nic nie orzeźwia tak, jak połączenie mięty z cytryną, które również są ważnymi składnikami tego dania.

Czego potrzebujesz?

Na 4 porcje:

  • 3 pęczki świeżej natki pietruszki
  • 2 średniej wielkości pomidory malinowe
  • 100g suchej kaszy bulgur albo kus kus
  • 1 duży świeży ogórek
  • 1 duża słodka papryka
  • 2 pęczki szczypiorku
  • Pęczek świeżej mięty
  • 120 ml stołowe świeżego soku z cytryny
  • Szklanka wody
  • Pół szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka pieprzu

Krok po kroku:

  1. Ugotuj bulgur/kus kus wg instrukcji na opakowaniu, następnie przełóż do sporej salaterki
  2. Umyj pomidory i pokrój je w drobną kosteczkę (ok. 7mm x 7mm), pozbywając się gniazd pestek i miąższu
  3. Obierz ogórka i pokrój go w drobną kosteczkę (ok. 7mm x 7mm)
  4. Umyj paprykę i pokrój ją na bardzo drobne kawałki (ok. 5mm x 5mm)
  5. Umyj i posiekaj szczypiorek na drobne kawałki
  6. Po umyciu i osuszeniu natki pietruszki i liści mięty, pokrój je na drobne kawałki
  7. Do miski z kaszą dodaj kolejno pomidory, ogórki, szczypiorek, liście mięty i natkę pietruszki, a następnie zalej wszystko mieszanką oliwy, soku z cytryny i przypraw, dokładnie mieszając
  8. Podawaj z hummusem i pitą/tortillą