NAJLEPSZY CZAS W ROKU, CZYLI SEZON NA BÓB

NAJLEPSZY CZAS W ROKU, CZYLI SEZON NA BÓB

27-06-2017

Początek lata to moment, w którym nasze codzienne posiłki pełne są świeżych, soczystych kolorów. Wśród czerwieni truskawek, fioletu borówek, różu malin, nasze oczy kusi jaskrawa zieleń króla wszystkich strączków – bobu.

Bób to zdrowie

Bób, jak większość roślin strączkowych, zawiera wiele składników odżywczych. Jest bogaty w białko oraz ma niską zawartości tłuszczu – dlatego możne być świetną alternatywą dla produktów białkowych pochodzenia zwierzęcego. Jedna szklanka bobu zawiera ok. 13 gramów białka i tylko 1 gram tłuszczu. Ponadto, bób jest bogaty w błonnik, który daje uczucie sytości i ułatwia pracę jelit. Dzięki temu jest wymarzonym składnikiem diety osób, które chcą zrzucić kilka kilo przed urlopem.

Na tym jednak nie kończą się zalety króla strączków. Bób jest bogaty również w kwas foliowy, witaminy grupy B (tiaminę i ryboflawinę) i witaminę K, która zapewnia prawidłową krzepliwość krwi.

Bób na 1000 sposobów

Młode ziarna bobu można jeść na surowo – bezpośrednio po wyjęciu ze strąków. Bób jedzony bez gotowania zachowuje więcej składników odżywczych, których największa ilość znajduje się pod skórką. Jednak najpopularniejszym sposobem na przyrządzenie bobu jest gotowanie go w lekko osolonej wodzie. Bób można dodać do sałatki lub makaronu. Z bobu można zrobić klopsy, burgery lub pastę a la hummus. Nie ma jednak nic przyjemniejszego, niż zajadanie się bobem tuż po jego ugotowaniu bez specjalnej obróbki.

Przepis na pesto z bobu

Samodzielnie robione pesto z bobu to pyszny sposób na szybki obiad lub przekąskę na przyjęcia. Pesto można połączyć z makaronem, wykorzystać do kanapek lub stosować jako dip podawany z pokrojoną marchewką, kalarepą lub selerem naciowym. Podstawowy przepis na pesto z bobu można za każdym razem urozmaicać, dodając różne składniki, takie jak bazylia, natka pietruszki, ziarna słonecznika lub orzeszki piniowe.

Składniki potrzebne do przyrządzenia klasycznego pesto z bobu:

  • 150 g ugotowanego i obranego bobu (1 szklanka)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki parmezanu (parmezan można zastąpić garścią orzechów nerkowca)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki wsypujemy do misy blendera i miksujemy na gładką masę.

Jeśli chcemy, żeby pesto było rzadsze, zamiast kolejnej porcji oliwy, możemy dodać do blendera trochę wody i jeszcze raz wszystko zmiksować.

A jak gotować bób, żeby uniknąć wzdęć?

Aby nie odmawiać sobie przyjemności z jedzenia bobu i jednocześnie zapewnić spokój swojemu brzuchowi, przed gotowaniem należy zalać bób bardzo gorącą wodą i odstawić go na godzinę. Następnie wylać wodę i ponownie ugotować bób w nowej wodzie. Szczyptę soli najlepiej dodać na koniec gotowania.

NIECH BÓB BĘDZIE Z WAMI!