Naturalne pisanki na Twoim stole

Naturalne pisanki na Twoim stole

19-03-2018

Sztuczne barwniki do jaj odchodzą do lamusa – po co używać farb, których szkodliwe składniki chemiczne mogą przenikać skorupę, skoro od dziesiątek lat znamy naturalne sposoby barwienia jaj, które w małym palcu mają nasze babcie?

Zrób to sam

Do domowego farbowania jajek potrzebne będą Ci następujące akcesoria: garnek, łyżka, sitko, ręcznik papierowy i półmisek/koszyczek, w którym jajka będą mogły spokojnie wyschnąć.

Technika domowego barwienia jaj jest bardzo prosta: do średniej wielkości garnka włóż naturalny barwnik i zalej go wodą z dodatkiem soli. Jeśli zależy Ci na bardziej intensywnym kolorze, odstaw taki roztwór na na noc, a rano zagotuj, dodaj odrobinę octu, zamieszaj i przecedź. Jeśli chcesz, żeby kolor był bardziej intensywny, włóż do roztworu surowe jajka i je w nim zagotuj. Jeśli szczególnie nie zależy Ci na intensywności, wystarczy, że ugotowane wcześniej jaja włożysz do gorącej wody z barwnikiem i poczekasz aż ostygnie. Im dłużej jaja pozostaną w barwniku, tym mocniejszy będzie efekt kolorystyczny.

Po zabarwieniu jaja, wyjmij je łyżką, wytrzyj papierowym ręcznikiem i pozostaw do wyschnięcia, następnie przetrzyj je delikatnie ręcznikiem nasączonym olejem – to utrwali kolor i doda mu żywszego odcienia.

Naturalna tęcza na wielkanocnym stole

Matka Natura obdarowała nas wspaniałą paletą kolorystyczną, dzięki której jajka na Twoim wielkanocnym stole mogą zachwycać gości bez zagrożenia, że oprócz miłych wspomnień zafundujesz im porcję chemikaliów, jak w przypadku sztucznych barwników. Farbować możesz niemal wszystkim, co masz pod ręką, jednak najciekawszych efektów możesz spodziewać się korzystając z tych składników:

  • łupiny cebuli – kolor pomarańczowy
  • woda z dodatkiem octu – kolor biały (w tym przypadku zanurzamy ugotowane wcześniej jajko)
  • kora dębu, olchy lub łupiny orzecha włoskiego – kolor czarny
  • kurkuma – kolor żółty
  • sok z buraka – kolor różowy
  • żurawina –  kolor czerwony
  • liście czerwonej kapusty + kilka kropli octu – kolor granatowy
  • szpinak lub zielona  herbata z miętą – kolor zielony
  • płatki kwiatu ciemnej malwy – kolor fioletowy
  • herbata z czystka i rumianku – kolor złocisty
  • czarna herbata – kolor brązowy
  • herbata malinowa – kolor szary
  • herbata z hibiskusem – kolor fioletowy

Jajeczne ornamenty

Jeśli nie przekonują Cię proste i minimalistyczne naturalne pisanki, nic nie stoi na przeszkodzie, by trochę je “podkręcić”.

Najbardziej tradycyjnym (i pracochłonnym) sposobem jest wydrapywanie subtelnych wzorów szpilką na zafarbowanych pisankach. Jeśli nie masz na to czasu – a pewnie nie masz, jak wszyscy przed świętami – możesz ozdobić jaja kredkami świecowymi tuż przed farbowaniem – wówczas powierzchnia pokryta woskiem z kredki nie przyjmie barwnika i tym sposobem nasz wielkanocny ornament zyska widoczność. Jeśli masz ambicję, by stworzyć wielowymiarowe dzieła – możesz rysować kredkami po skorupce jajka przed każdym zanurzeniem w barwniku – dzięki temu Twoja pisanka zyska więcej odcieni. Szlaczki, motywy roślinne, krajobrazy, czy nawet portrety – nic nie stoi tu na przeszkodzie Twojej kreatywności.

Najprostszym sposobem farbowania jest tak zwana metoda “na rajstopę” – polega to na przyłożeniu ciasno miękki listków,czy płatków kwiatów do skorupki jajka i owinięcie go kawałkiem starej rajstopy. Żeby rajstopowy zielnik trzymał się mocniej powierzchni skorupki, najlepiej jest zabezpieczyć gotujące się jajko recepturką lub nitką.