O frytkach słów kilka, czyli jak przygotować zdrowe potrawy we frytownicy (nie tylko z ziemniaków!)

O frytkach słów kilka, czyli jak przygotować zdrowe potrawy we frytownicy (nie tylko z ziemniaków!)

02-08-2019

Frytki, fryteczki, frytunie… bez dwóch zdań – uwielbiamy smak smażonego ziemniaka! Są fani frytek z barów i restauracji szybkiej obsługi jak i ziemniaczanych łódeczek pieczonych w piekarniku, czy też talarków smażonych na patelni. Cienkie i miękkie, grubo ciosane ze skórką, czy kruche i rumiane  – dosłownie każdy rodzaj tego przysmaku znajdzie swoich fanów. Z solą, ketchupem, majonezem, czy octem, posypane ziołami, czy serem, a może bez żadnych dodatków? Nie ma złotego środka jeżeli chodzi o upodobania smakowe – każdy wybiera frytki jakie mu smakują najbardziej i tak jak mu smakują najbardziej. A gdyby tak spróbować zdrowszej, mniej tłustej wersji? Obiecujemy, że smak będzie nadal wyśmienity.

Mniej oleju nie znaczy mniej smaku

Frytki bez użycia oleju bądź z minimalną jego ilością mogą wydawać się dla niektórych niezjadliwe, gdyż część z nas przyzwyczajona jest do frytek przesiąkniętych tłuszczem. Mniejsze zło kiedy to my sami je przygotowujemy a nie kupujemy w punkcie gastronomicznym, gdzie nie możemy być pewnie częstotliwości z jaką wymienia się olej we frytownicach. Dzisiaj frytki w domowych warunkach możemy przygotowywać na wiele sposobów. Warto wybrać ten najzdrowszy.

Klasyczna frytownica

Chyba każdy przyrządzał bądź widział jak przyrządza się frytki w tradycyjnej frytownicy. Do komory wlewa się odpowiednią ilość oleju, która zależy od pojemności frytownicy i może wynosić 1 lub też i 2 litry. Nie wspominamy tutaj o frytownicach przemysłowych, używanych w punktach gastronomicznych, gdyż te potrzebują jeszcze więcej litrów oleju. Do specjalnego kosza frytownicy wsypuje się surowe frytki (jeżeli instrukcja nie informuje inaczej również zamrożone) i całość zanurza w oleju. Po włączeniu urządzenia olej się nagrzewa, tym samym smażąc frytki w krótkim czasie. Do przyrządzenia frytek musiał czasami wystarczyć kosz z chromowanego drutu i garnek pełen wrzącego oleju zamiast frytownicy (zanim stały się popularne uchodziły za nie najtańszy sprzęt gospodarstwa domowego). O minusach tradycyjnych frytownic nie trzeba dużo pisać – ilości oleju który się zużywa podczas smażenia frytek negatywnie wpływa na zdrowie jak i kieszeń domowego konsumenta ziemniaczanych pyszności.

Frytownica beztłuszczowa

W czasach, kiedy w domowym zaciszu o zdrowie nasze i naszych najbliższych łatwiej jest nam zadbać niż kilkanaście lat temu, lubimy wybierać akcesoria kuchenne, dzięki którym jesteśmy w stanie przygotować zdrowe i pełnowartościowe dania. Oczywiście potrawy przygotowywane na parze są smaczne i zdrowe, ale czasami mamy ochotę na coś smażonego czy też pieczonego. A jeżeli możemy bez użycia zbędnego tłuszczu uraczyć naszych gości chrupiącymi z zewnątrz i delikatnymi w środku frytkami to oczywiście jesteśmy na tak! Przewaga frytownic beztłuszczowych (zwanych również bezolejowymi bądź powietrznymi) jest możliwość osiągnięcia bardzo wysokiej temperatury (do ok 200 stopni Celsjusza) w stosunkowo krótkim czasie. Gorące powietrze szybko rotuje w komorze frytownicy i równomiernie opieka potrawę. Jej działanie porównuje się do piekarnika z termoobiegiem. W zależności od upodobań potrawy przed włożeniem do kosza można opcjonalnie skropić odrobiną oleju bądź oliwy. Plusy frytownic beztłuszczowych – jak sama nazwa wskazuje znikoma bądź całkowita rezygnacja z tłuszczu podczas przygotowywania posiłków. A co za tym idzie wyeliminowanie nieprzyjemnych zapachów i dymu gotującego się oleju.

Frytownica z funkcją pieczenia

Zdrowy kompromis między tradycyjną frytownicą a beztłuszczową posiada frytownica z funkcją pieczenia. Do frytownicy wlewa się zdecydowanie mniej oleju – wystarczy kilka łyżek. Po włączeniu funkcji pieczenia wewnątrz komory zaczyna krążyć z dużą szybkością powietrze przesiąknięte olejem, które smaży frytki. Będą one dużo mniej tłuste, gdyż nie znajdowały się bezpośrednio w oleju, co nie sprawiła, że są mniej chrupiące (ale nie suche!). Frytki pieczone w ten sposób są szybkie w przygotowaniu, smaczne, zdrowsze niż te smażone metodą tradycyjną a dodatkowo zaoszczędzimy sobie nieprzyjemnego zapachu rozgrzanego oleju.

W zależności od rodzaju frytownicy możemy w niej przyrządzać potrawy warzywne, ciasta, sajgonki, mięsa, krokiety, pierogi a nawet sosy.

Przepis na przygotowanie we frytownicy beztłuszczowej

Frytki ze świeżych ziemniaków

Składniki:

700 g ziemniaków,
sól,
ew. łyżka oliwy lub oleju.

Ziemniaki obrać i pokroić.
Włożyć do miski, zalać wodą i odstawić na 30 minut, żeby zmniejszyć zawartość skrobi. Ziemniaki osuszyć (opcjonalnie skropić oliwą lub olejem) i umieścić w koszu.
Piec około 20-30 minut (w zależności od rodzaju ziemniaków i grubości frytek) w temperaturze 180 stopni.
W trakcie pieczenia kilka razy delikatnie zamieszać frytkami.
Podawać z ulubionymi dodatkami

Frytki z batatów

Składniki:

3 bataty,
sól,
oliwa z oliwek

Bataty obrać, pokroić i umieścić w koszu frytownicy
Piec około 15 minut w 200 stopniach Celsjusza
Oprószyć solą i skropić oliwą na talerzu

Jabłkowe crumble

Składniki:


2 jabłka,
2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych,
2 łyżki wiórków kokosowych,
2 łyżki rodzynek,
1 łyżeczka cynamonu,
ew. masło orzechowe i syrop klonowy do polania.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i umieścić w koszu
Posypać cynamonem, płatkami, wiórkami i rodzynkami
Piec około 15 minut w 190 stopniach
Przed podaniem można polać masłem orzechowym i syropem klonowym.