Końcówka lata bywa ciężka, szczególnie kiedy w powietrzu zamiast ciepłego września czuć chłodny październik. W takie dni, jedyne na co mamy ochotę to leżenie godzinami pod kołdrą z dobrą książką i nie wychylanie nosa poza nią. Jednak większość z nas na taki luksus nie może sobie pozwolić, szczególnie, gdy po raz kolejny dociera do nas zniecierpliwione wołanie – Mamoooooo, nudzi mi się!
Gotowanie lub pieczenie z dzieckiem to idealna atrakcja na pochmurne popołudnia, która łączy przyjemne z pożytecznym – zabawę i naukę. Poza miło spędzonym wspólnie czasem, uczy dziecko współdziałania, nowych smaków, a także jest dla niego świetną lekcją cierpliwości. Dodatkowo, pociecha ma szansę dowiedzieć się czegoś nowego z zakresu matematyki i fizyki (przeliczanie miar i wag) oraz doskonalić czytanie (podczas zapoznawania się z przepisem).
Wspólne gotowanie wpływa pozytywnie na wzajemne relacje. Można zaangażować dziecko w każdy etap pracy, łącznie z tworzeniem listy zakupów i szukaniem potrzebnych produktów między sklepowymi regałami.
Pomoc przy pieczeniu ciastek wywoła zazwyczaj w dziecku więcej entuzjazmu niż wspólne gotowanie rosołu – szczególnie kiedy ciastkom nadamy różne formy i kształty lub też odpowiednio je udekorujemy. Dodatkową atrakcją może być też ozdabianie ciastek specjalnymi spożywczymi barwnikami, aby nadać im wzory ulubionych zwierzaków lub bohaterów.
Zaangażowanie pociechy w pieczenie ma wiele zalet, ale jest również nauką cierpliwości dla dorosłych. Dziecko w kuchni sprawia, że wygląda ona jak krajobraz po bitwie, a proste do wykonania czynności zajmują nam dwa razy więcej czasu niż zazwyczaj, kiedy robimy je sami. Dlatego, żeby ten wspólny czas spędzić w przyjemnej atmosferze należy, oprócz uzbrojenia się w cierpliwość, wybrać w miarę łatwy przepis i zlecać dziecku czynności, które będzie w stanie wykonać.
Składniki na ciasto:
Mąkę przesiać przez sitko. Do mąki dodać zimne masło posiekane na małe kawałeczki. Następnie dodać resztę składników – cukier, żółtko i skórkę z cytryny.
Krótko wyrabiane ciasto zostawić w lodówce na około 30 minut (przez ten czas można przygotować lukier).
Po wyjęciu z lodówki ciasto należy rozwałkować na grubość około pół centymetra (nic się nie stanie jak będzie rozwałkowane grubiej). Na rozwałkowanym cieście można wycinać dowolne kształty.
Przełożyć ciastka do piekarnik rozgrzanego wcześniej do 180 stopni (jeżeli temperatura będzie zbyt wysoka spowoduje, że tłuszcz się wytopi i ciasteczka stracą swój kształt). Ciastka należy piec przez około 10-15 minut, aż będą zarumienione. Przed udekorowaniem należy je ostudzić.
Składniki na lukier:
Umieścić wszystkie składniki do lukru w mikserze i ucierać na wolnych obrotach przez około 10-15 minut. Nie można miksować na zbyt wysokich obrotach, aby nie napowietrzyć masy. Jeśli chcemy aby lukier był bardziej płynny należy dodać odrobinkę wody (około 1 łyżeczki do herbaty).
Do lukru można dodawać wybrane barwniki spożywcze. Następnie, wszystko należy przełożyć do worków cukierniczych i dowolnie malować ciastka. Gęstszym lukrem można robić detale lub obramowania, a płynnym – wypełniać większe powierzchnie.
Poczekać aż zastygnie i wcinać ze smakiem!