Na temat pizzy pisze się książki, kręci filmy i nagrywa piosenki. Nikogo nie trzeba długo namawiać, kiedy podczas towarzyskiego spotkania padnie propozycja “To co, może zamówimy pizzę?”. Kiedy najwięcej się jej zjada? W soboty. Skąd pochodzi pizza hawajska? Z Kanady. Skąd pochodzi rekordzista w jedzeniu pizzy? Z… Kanady! Peter Czerwinski (znajome korzenie!) 30 centymetrową pizzę zjadł 41.31 sek! Polacy ze wszystkich światowych kuchni najbardziej lubią właśnie kuchnię włoską – zajmuje on aż 61% udziału w całości rynku usług gastronomicznych. Zapach pizzy jest chyba jednym z najprzyjemniejszych kulinarnych zapachów i nawet jeśli się nią porządnie najedliśmy to na następny dzień znowu.. moglibyśmy ją zjeść.
Specjalne kamienie na których umieszcza się pizzę w piekarniku akumulują ciepło, dzięki czemu rozchodzi się ono równomiernie po całej pizzy wchłaniając wilgoć z ciasta. Sprawia to, że pizza jest idealnie chrupka od spodu i nie wyschnięta na górze. Kamień należy najpierw umieścić na kratce w zimnym piekarniku a dopiero potem go włączyć. Czas i temperatura może się różnić w zależności od materiału z którego jest on wykonany. Dostępne są kamienie m.in. szamotowe, ceramiczne, granitowe oraz wulkaniczne. Idealnie sprawdzają się również przy wypieku chleba. Drewniane łopatki są bardzo pomocne, aby nałożyć pizzę na kamień będący w piekarniku oraz aby ją z niego wyjąć. Ciasto pieczone na kamieniu nie będzie przylegać, ale zsuwanie i nakładanie ciasta ułatwi posypanie łopatki odrobiną mąki. Pizza podana do stołu na takiej drewnianej łopatce wygląda jeszcze pyszniej. Bambusowe deski do wykładania pizzy na stół posiadają wygodne rowki ułatwiające równe jej krojenie – koniec z walką o największy kawałek! Wygodnym narzędziem jest również specjalny obrotowy nóż do pizzy- kilka szybkich ruchów sprawi, że pokroimy pizzę bez “psucia” jej wyglądu. Jeżeli urządzamy włoską ucztę to prócz pizzy nie może zabraknąć deski serów! Bambusowe deski z rustykalnym ceramicznym “okienkiem” do krojenia oraz ze specjalnymi miejscami na noże nie dość, że bardzo wygodne to dodatkowo będą ozdobą całego stołu. Czy tylko my zgłodnieliśmy?
Portal kulinarny Olga Smile proponuje sprawdzony przepis na pizzę na grubym i cienkim cieście:
JAK ZROBIĆ CIASTO NA PIZZĘ
Mąkę, sól, cukier, wodę i drożdże połączyć ze sobą i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Gdy odchodzi od ręki przełożyć je do miski i przykryć natłuszczoną folią. Ciasto na pizzę zostawiam do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę, do czasu, aż podwoi swoją objętość. Gdy urośnie, wyjąć ciasto z miski, kilka razy ugnieść, podzielić na kawałki i uformować cienkie lub grubsze placki. Można je rozwałkować lub rozciągnąć.
PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE
Jeśli placki będą bardzo cienkie, to wyjdzie idealna pizza na cienkim cieście. Na cieście delikatnie rozprowadzić sos, posypać przyprawami, startym serem i piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni.
PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE
Jeśli uformowane placki na pizze będą grubsze, wtedy wyjdzie pizza na grubym cieście. W przypadku pizzy na grubym cieście, trzeba pozostawić ją 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia po uformowaniu krążka. Na cieście delikatnie rozprowadzić sos, posypać przyprawami, startym serem i piec około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni.
Nie ma jednego słusznego rodzaju pizzy – okrągła, prostokątna, z ananasem, z serem sojowym, na kruchym czy pulchnym cieście – każdy ma swój ideał!