Prosta karnawałowa sałatka z chorizo

Prosta karnawałowa sałatka z chorizo

28-12-2017

Zbliża się najweselszy czas w roku, pełen okazji do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Kiedy zapraszamy gości zawsze w pewnym momencie pojawia się panika – co podam?

Dobrze wiemy, że każdy gospodarz zawsze chce zaprezentować się jak najlepiej, więc dziś przybywamy z odsieczą – przedstawiamy przepis na prostą i pyszną sałatkę z makaronu, awokado, chorizo i czerwonej cebuli.

Składniki:

  • 300g chorizo
  • 4 duże dojrzałe awokado
  • 500 g makaronu typu muszelki
  • 3 czerwone cebule
  • ⅔  szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 10-12 pomidorków cherry
  • oliwa z oliwek
  • olej roślinny
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  1. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstaw go wystygnięcia
  2. Pokrój chorizo w drobne kosteczki i podsmaż na chrupiąco na niewielkiej ilości oleju, następnie również odstaw do wystygnięcia
  3. Pokrój cebulę w grubsze piórka i wrzuć je na patelnię z rozgrzanym olejem. Po chwili stopniowo dolewaj wino. Podduszaj do miękkości, następnie odstaw do wystygniecia
  4. Zblenduj awokado z łyżką oliwy z oliwek i łyżeczką soku z cytryny
  5. Umyj pomidorki i pokrój je na ćwiartki
  6. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej salaterce, dodając wedle uznania sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)