Zbliża się najweselszy czas w roku, pełen okazji do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Kiedy zapraszamy gości zawsze w pewnym momencie pojawia się panika – co podam?
Dobrze wiemy, że każdy gospodarz zawsze chce zaprezentować się jak najlepiej, więc dziś przybywamy z odsieczą – przedstawiamy przepis na prostą i pyszną sałatkę z makaronu, awokado, chorizo i czerwonej cebuli.
Składniki:
- 300g chorizo
- 4 duże dojrzałe awokado
- 500 g makaronu typu muszelki
- 3 czerwone cebule
- ⅔ szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 10-12 pomidorków cherry
- oliwa z oliwek
- olej roślinny
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstaw go wystygnięcia
- Pokrój chorizo w drobne kosteczki i podsmaż na chrupiąco na niewielkiej ilości oleju, następnie również odstaw do wystygnięcia
- Pokrój cebulę w grubsze piórka i wrzuć je na patelnię z rozgrzanym olejem. Po chwili stopniowo dolewaj wino. Podduszaj do miękkości, następnie odstaw do wystygniecia
- Zblenduj awokado z łyżką oliwy z oliwek i łyżeczką soku z cytryny
- Umyj pomidorki i pokrój je na ćwiartki
- Wymieszaj wszystkie składniki w dużej salaterce, dodając wedle uznania sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)