Są trzy szkoły jedzenia bananów, które toczą ze sobą odwieczną walkę – ci, którzy jedzą jeszcze zielone owoce, ci, którzy stawiają na szczyt ich świeżości oraz ci, którzy lubią banany będące tuż przed granicą jadalności. Jeśli należysz do jednej z pierwszych dwóch grup bananożerców, mamy dla Ciebie przepis, który pomoże Ci zamienić niejadalne już (wg Ciebie 😉 ) banany w szybką i pyszną przekąskę.
Dlaczego warto jeść banany?
Banany świetnym źródłem potasu, który pomaga wzmacniać kości i obniżyć ryzyko nadciśnienia i udaru. Zawierają też kwas foliowy, który przeciwdziała wadom wrodzonym i jest bardzo potrzebny kobietom w ciąży i w wieku rozrodczym. Znajdziesz w nich również magnez, który pomaga kościom przyswajać wapń i w ten sposób zapobiega ich łamliwości, dostarczają także witamin A, B i C. Są lekkostrawne i bardzo sycące, więc śmiało można po nie sięgać podczas nagłego napadu głodu między posiłkami.
To jak, bierzemy się za bananowe smakołyki?
1. KREM BANANOWO – CZEKOLADOWY Z KOKOSEM
Składniki na 2 porcje:
- 2 banany
- Tabliczka ciemnej czekolady
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
Krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 230°C
- Natnij banany w skórce wzdłuż tak, by nie przeciąć ich na wylot
- Owiń banany w folię lub rękaw do pieczenia i podpiekaj przez 20 minut
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce
- Upieczone banany zblenduj do gładkości, następnie polej rozpuszczoną czekoladą i posyp wiórkami kokosowymi
2. BANANOWE PANKEJKI
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 2 jajka
- Szklanka mleka
- 0,5 szklanki jogurtu
- Łyżka miodu
- 2 zblendowane banany
- Łyżka masła
- Ulubione dodatki do pankejków (owoce, czekolada, bita śmietana, etc.)
Krok po kroku
- Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól w jednej misce. W drugiej misce ubij jajka z mlekiem, jogurtem i miodem.
- Połącz zawartość obu misek i dodaj zblendowane banany.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i rozpuść na niej masło. Wlej porcję ciasta na patelnię i smaż około 2 minut, dopóki krawędzie się nie zarumienią, następnie przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Powtarzaj czynność dopóki ciasto się nie skończy.
- Serwuj z ulubionymi dodatkami
3. JOGURT BANANOWY
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 2 łyżki ziaren chia
- 2 zblendowane banany
Krok po kroku
- Zmieszaj wszystkie składniki w misce i włóż na noc do lodówki
- Następnego dnia podawaj z ulubionymi dodatkami (polecamy suszone owoce, orzechy, ziarna)