Kilka prostych przepisów z bardzo dojrzałych bananów

Kilka prostych przepisów z bardzo dojrzałych bananów

29-01-2018

Są trzy szkoły jedzenia bananów, które toczą ze sobą odwieczną walkę – ci, którzy jedzą jeszcze zielone owoce, ci, którzy stawiają na szczyt ich świeżości oraz ci, którzy lubią banany będące tuż przed granicą jadalności. Jeśli należysz do jednej z  pierwszych dwóch grup bananożerców, mamy dla Ciebie przepis, który pomoże Ci zamienić niejadalne już (wg Ciebie 😉 ) banany w szybką i pyszną przekąskę.

Dlaczego warto jeść banany?

Banany świetnym źródłem potasu, który pomaga wzmacniać kości i obniżyć ryzyko nadciśnienia i udaru. Zawierają też kwas foliowy, który przeciwdziała wadom wrodzonym i jest bardzo potrzebny kobietom w ciąży i w wieku rozrodczym. Znajdziesz w nich również magnez, który pomaga kościom przyswajać wapń i w ten sposób zapobiega ich łamliwości, dostarczają także witamin A, B i C. Są lekkostrawne i bardzo sycące, więc śmiało można po nie sięgać podczas nagłego napadu głodu między posiłkami.

To jak, bierzemy się za bananowe smakołyki?

1. KREM BANANOWO – CZEKOLADOWY Z KOKOSEM

Składniki na 2 porcje:

  • 2 banany
  • Tabliczka ciemnej czekolady
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych

Krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 230°C
  2. Natnij banany w skórce wzdłuż tak, by nie przeciąć ich na wylot
  3. Owiń banany w folię lub rękaw do pieczenia i podpiekaj przez 20 minut
  4. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce
  5. Upieczone banany zblenduj do gładkości, następnie polej rozpuszczoną czekoladą i posyp wiórkami kokosowymi

2. BANANOWE PANKEJKI

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 2 jajka
  • Szklanka mleka
  • 0,5 szklanki jogurtu
  • Łyżka miodu
  • 2 zblendowane banany
  • Łyżka masła
  • Ulubione dodatki do pankejków (owoce, czekolada, bita śmietana, etc.)

Krok po kroku

  1. Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól w jednej misce. W drugiej misce ubij jajka z mlekiem, jogurtem i miodem.
  2. Połącz zawartość obu misek i dodaj zblendowane banany.
  3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i rozpuść na niej masło. Wlej porcję ciasta na patelnię i smaż około 2 minut, dopóki krawędzie się nie zarumienią, następnie przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Powtarzaj czynność dopóki ciasto się nie skończy.
  4. Serwuj z ulubionymi dodatkami

3. JOGURT BANANOWY

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 2 łyżki ziaren chia
  • 2 zblendowane banany

Krok po kroku

  1. Zmieszaj wszystkie składniki w misce i włóż na noc do lodówki
  2. Następnego dnia podawaj z ulubionymi dodatkami (polecamy suszone owoce, orzechy, ziarna)