Risotto, czyli równie popularne, co makaron danie we Włoszech prawdopodobnie zapoczątkowali… Hiszpanie, importując tam różne gatunki ryżu. Oryginalny przepis zakłada gotowanie klejącej odmiany ryżu na bulionie, często z dodatkiem masła, cebuli i parmezanu.
Już sama wersja podstawowa jest pyszna, ale dopiero po dodaniu ulubionych przypraw, warzyw, mięs, ryb, owoców morza lub serów risotto nabiera wyjątkowego charakteru.
Planując przygotowanie tego dania, warto pamiętać, że najlepszymi odmianami ryżu będą Arborio, Baldo, Carnaroli, Maratelli, Padano, Roma i Vialone Nano, a wino zawsze musi być wytrawne.
Dzisiaj mamy dla Was przepis na risotto na czerwonym winie – prawdziwą ucztę dla podniebienia!
Potrzebujesz:
- 500 ml rosołu z kurczaka (najlepiej domowego, ale możemy przymknać oko na wersję instant); możesz zastąpić go też bulionem warzywnym
- 85g masła
- 1 duża czerwona cebula, drobno posiekana
- 100g dojrzewającego twardego lub miękkiego sera koziego (kwestia upodobań)
- 1 czerwona papryka pokrojona w drobne paski
- 200g ryżu do risotto
- 500ml czerwonego wytrawnego wina
- 25g (lub więcej, jeśli lubisz) drobno startego parmezanu
- Sól i świeżo mielony pieprz
- Natka pietruszki
Krok po kroku:
- Ugotuj bulion w garnku i odstaw chwilę.
- Na dużej patelni rozpuść połowę masła, po czym dodaj do niego drobno posiekaną cebulę i słupki papryki z odrobiną soli i pieprzu i podduszaj przez 5-7 minut aż zmięknie. Uważaj, żeby nie zbrązowiała!
- Wsyp ryż na patelnię i mieszaj z pozostałymi składnikami dopóki nie zacznie wchłaniać masła. Wówczas wlej na patelnię połowę przygotowanego wina i duś na małym ogniu przez kolejnych 5-7 minut. Gdy ryż wchłonie wino, zalej go kilkoma chochlami bulionu i wymieszaj. Gdy ryż wchłonie bulion, zalej go pozostałą ilością wina, a następnie systematycznie zalewaj bulionem i mieszaj, dopóki nie będzie lekko al dente, ale już lepiący. Powinno zająć Ci to około 25 minut.
- Tuż przed zdjęciem risotto z patelni dodaj do niego pozostałą ilość masła, kozi ser i parmezan, a także sól i pieprz, jeśli to konieczne, po czym dokładnie wymieszaj na najmniejszym ogniu.
- Serwuj w głębokim talerzu, przyprószone drobno posiekaną natką pietruszki.
Buon appetito!