Święto zakochanych sprzyja nie tylko miłości do drugiego człowieka, ale też miłości do… jedzenia. Zanim jednak przejdziemy do kuchni, by przygotować Twojej drugiej połówce pyszną kolację, przydałoby się sprawdzić czy mieszkanie jest przygotowane na romantyczną randkę.
Jak szybko zrobić miłosny klimat? Najprostszym sposobem na to jest oświetlenie miejsca, w którym będziecie spożywać posiłek jedynie świecami. Nie przesadź jednak z ich ilością i pamiętaj: najważniejsze jest rozstawienie ich w bezpiecznych miejscach – wiemy, że Wasza miłość jest gorąca, ale nie potrzebujemy pożaru na dowód Waszych uczuć do siebie. 😉
Jeśli świece to za Ciebie za mało (albo za dużo), możesz sięgnąć po bardziej lub mniej kiczowate ozdoby – czerwone lampki, lampiony, wszelkiego rodzaju zawieszki, a także obrusy i zastawa w walentynkowe motywy nadadzą romantycznej kolacji bardziej komercyjnego, jednak intensywnego charakteru.
Oryginalną ozdobą będą również świeże kwiaty – niekoniecznie popularne róże.
Zadbaj też o ładny zapach w miejscu randki – możesz użyć kadzidełek, pachnącej świecy, odświeżacza powietrza o eleganckim i zmysłowym zapachu, a nawet odrobiny perfum swoich lub drugiej połowy.
Kiedy mieszkanie zostanie już odpowiednie udekorowane, możemy zająć się posiłkiem. Na romantyczną randkę w te walentynki proponujemy Ci szybkie i efektowne danie – spaghetti carbonara z truflą. Na deser proponujemy za to prosty do przygotowania delikatny mus czekoladowy, który obudzi miłosny nastrój nawet w największych przeciwnikach lekko kiczowatego, jednak na swój sposób uroczego święta zakochanych.
Truflowa carbonara
SKŁADNIKI
- 150g makaronu spaghetti
- 100g wędzonego boczku
- 2 jajka
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- ząbek czosnku
- łyżka pasty truflowej
- 30g sera typu Parmezan lub Grana Padano do sosu + 10g do ozdoby
- odrobina oliwy z oliwek do smażenia
- listki natki pietruszki, bazylii lub innych ulubionych ziół (polecamy rozmaryn)
KROK PO KROKU
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie tak, by był al dente
- Pokrój boczek na drobne kawałeczki i podsmaż go na oliwie na średnim ogniu. Gdy zacznie się rumienić, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku
- Pod koniec smażenia boczku, dodaj na patelnią również makaron, parmezan i pastę truflową, dokładnie wszystko mieszając
- Rozbij jajka w wysokiej misce, następnie dodaj sól i pieprz i rozbij masę ponownie
- Wlej masę jajeczną na patelnię, cały czas dokładnie mieszając tak dopóki sos nie zrobi się kremowy. Ważne by zgęstniał, a nie ściął się.
- Wyłóż danie na talerze i ozdób je gotowymi ziołami. Podawaj z czerwonym wytrawnym winem. Smacznego!
Krem czekoladowy

SKŁADNIKI
- 280 g mlecznej czekolady
- 90 g gorzkiej czekolady
- szklanka mleka
- szklanka śmietany kremówki 36%
- 55 g drobnego cukru
- 5 dużych żółtek
- bita śmietana i rurki waflowe do ozdoby, sos z gorzkiej czekolady
KROK PO KROKU
- Posiekaj drobno obie czekolady i umieść je w misce średniej wielkości
- Podgrzej w rondlu mleko i kremówkę. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- W międzyczasie zmiksuj żółtka z cukrem do uzyskania jasnego i puszystego kremu.
- Do powstałego kremu dodaj połowę zagotowanego mleka, a następnie
- Powstałą masę dodaj do garna z pozostałym mlekiem i podgrzej na małym ogniu do lekkiego zagęstnienia. Zdejmij krem z palnika przed wrzeniem i zalej nim czekoladę w misce, a następnie odstaw na 2 minuty bez mieszania.
- Zblenduj zawartość miski do otrzymania gładkiej konsystencji, a następnie przelej do kubeczków i schładzaj w lodówce przez kilka godzin.
- Po schłodzeniu podawaj z bitą śmietaną i ulubionymi dodatkami – my proponujemy rurki waflowe i sos z gorzkiej czekolady
P.S. A kolacja posmakuje jeszcze lepiej z naszą miłosną playlistą! http://smukee.pl/walentynkowa-lista-przebojow/
