Śmiało można powiedzieć, że większość osób nie wyobraża sobie życia bez warzyw. Kochamy je za ich smak i zapach, za to, że nadają naszym posiłkom kolorów i jesteśmy dzięki nim zdrowsi. Są warzywa, które jemy przez cały rok, ale są też i takie których trzeba z utęsknieniem wyczekiwać. Takimi sezonowymi warzywami w okresie letnim jest m.in. bób, szczaw, rabarbar czy szparagi. Tymi ostatnimi możemy raczyć nasze podniebienie od połowy kwietnia do lipca. Czasu za dużo nie mamy, dlatego korzystając z obecnej pory roku warto najeść się szparagów ile się da! Nie dość, że łatwo się je przyrządza to dodatkowo są małokaloryczne i naładowane wartościami odżywczymi.
Szparagi są niskokaloryczne – 100 g tego warzywa dostarcza tylko 22 kcal, dlatego są idealne dla osób dbających o wagę, a dla których walory smakowe są nie mniej istotne.
Szparagi zawierają wiele witamin i składników mineralnych takich jak:
– kwas foliowy – niezbędny dla kobiet planujących ciążę. Spowalnia procesy starzenia, regeneruje komórki i wspomaga pracę układu krążenia,
– asparagina – odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu i wspomaga pracę nerek,
– witaminy C i witamina E oraz beta-karoten – wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci a beta-karoten dodatkowo wspomaga funkcjonowanie układu krążenia oraz pracę oczu,
– wapń, fosfor, potas – wapń i fosfor odpowiadają za kondycję kości i zębów. Wysoka ilość potasu i niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą w szparagach sprawiają, że mają one właściwości moczopędne (w dietach oczyszczających zaleca się picie wody pozostałej po ugotowaniu szparagów),
– błonnik – sprzyja obniżeniu cholesterolu całkowitego we krwi i poprawia perystaltykę jelit
– glutation – wspomaga w usuwaniu wolnych rodników z organizmu, zwiększa odporność i odtruwa organizm,
– inulina – prebiotyk odżywiający pożyteczne bakterie jelitowe, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Jak widać warzywo to jest istną bombą witaminową!
Szparagi pomimo, że posiadają dużo witamin i wartości odżywczych zawierają także dużo puryn (związek organiczny). Puryny nie są potrzebne dla sprawnego funkcjonowania organizmu, dlatego są z niego wydalane. Jeśli jednak w spożywanych produktach dostarczy się ich zbyt dużą ilość, kwas moczowy nie zostanie w całości wydalony z organizmu. Dlatego nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na kamienie nerkowe i dnę moczanową (artretyzm). Dodatkowo szparagi mogą powodować wzdęcia u osób z nieregularną perystaltyką jelit.
Najszybszy przepis na szparagi? Do piekarnika nagrzanego do 200 stopni wstawić żaroodporne naczynie z pomidorkami koktajlowymi obtoczonymi w oliwie z oliwek i posypanymi solą i pieprzem. Dodanie czosnku nada potrawie więcej aromatu. Po około 15 minutach, kiedy pomidorki zaczną się karmelizować wkładamy surowe szparagi (z odłamanymi twardymi końcówkami), posypujemy migdałowymi płatkami i skrapiamy oliwą. Pieczemy 5-8 minut, aż migdały się zarumienią. Gotowe!
Portal jadlonomia.com proponuje tagliatelle ze (świeżych!) szparagów – propozycja idealna na upalne dni!
Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki na 2 porcje:
Składniki na pesto pietruszkowe:
1 pęczek pietruszki
½ szklanki uprażonych pestek dyni
½ ząbka czosnku
szczypta soli
4 – 5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki płatków drożdżowych,
sól i czarny pieprz
Pozostałe składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
15 pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
oliwa z oliwek
sól i czarny pieprz
Naszykować miskę z zimną wodą i łyżeczką soli.
Każdego szparaga przy pomocy obieraczki zobierkować na cieniutkie, długie
wstążeczki, a każdą z nich wrzucać do naszykowanej miski.
Kiedy wszystkie szparagi będą zobierkowane, przygotować pesto. Do pojemnika
blendera wrzucić niedbale pokrojony pęczek pietruszki wraz z łodyżkami oraz
pestkami dyni, czosnkiem i solą. Rozdrobnić na drobną, grudkowatą pastę, a
wtedy dodać płatki drożdżowe i stopniowo wlewać oliwę do momentu, aż pesto
uzyska właściwą konsystencję.
Szparagi odcedzić z wody i w dużej misce bardzo dokładnie wymieszać z pesto i
pomidorkami. Podawać skropione oliwą, oprószone solą oraz pieprzem. Jeśli
wolicie zjeść szparagowe tagliatelle na ciepło, to szparagi wrzućcie na 1
minutę do osolonego wrzątku, zamiast do zimnej wody. Następnie postępujcie
zgodnie z przepisem.