Silikon w kuchni

Silikon w kuchni

13-01-2017

Silikon ma niesamowicie dużo zastosowań – używa się go w budownictwie, przemyśle kosmetycznym, medycynie, technologii i nie tylko – lista możliwości jest długa. Jest to też bardzo popularne tworzywo wykorzystywane do produkcji akcesoriów kuchennych, o czym dziś opowiem trochę więcej.

Silikon nie ulega rozkładowi i nie straszne mu żadne uszkodzenia, gdyż nie wydziela żadnych innych substancji chemicznych – ta właściwość daje mu największą przewagę nad innymi materiałami wykorzystywanymi do produkcji form. Dzieje się tak, gdyż jest to polimer krzemioorganiczny, czyli połączenie naturalnej krzemionki z tlenem po obróbce chemicznej. Jest on bezpieczny dla zdrowia również dlatego, że do jego produkcji nie używa się lakierów i klejów, które z czasem mogłyby dostać się do jedzenia. Poza tym jest neutralny dla żywności i nie wchodzi z nią w żadne niepożądane reakcje.

W formie silikonowej można upiec ciasto, czy mięso w temperaturze nawet do 250 stopni, a także zamrozić deser w temperaturze nawet do -40 stopni. Co ciekawe, po wyjęciu z piekarnika, formę można od razu włożyć do zamrażalnika bez narażania jej na szok termiczny. Można stosować ją w każdym piekarniku, niezależnie czy jest gazowy, czy elektryczny, jak również w kuchence mikrofalowej. Ważne jest, że formę natłuszcza się tylko raz, przed pierwszym użyciem – zawdzięczamy to nieprzywieralnej powłoce. Każdy kto, choć raz użył takiego modelu, zgodzi się, iż jest to zdecydowanie najlepszy materiał do zmywania. Wystarczy kilka pociągnięć miekkiej gąbki, a forma jest jak nowa. Należy jednak uważać z szorstkimi szczotkami i ostrymi nożami, które mogą uszkodzić silikon. Kolejną zaletą jest fakt, iż silikon jest bezzapachowy i nie wpływa na smak potraw. Dodatkowo nie przyjmuje on zapachu potraw, więc tę samą formę możemy wykorzystywać do pieczenia mięs, jak i ciasta.

Silikon w kuchni to nie tylko formy do pieczenia, to między innymi także podkładki pod gorący garnek, formy do lodu, łopatki, szczypce kuchenne, trzepaczki, czy rękawice występujące w ciekawych wzorach. Dzięki specyficznym właściwościom trzepaczki z sylikonowymi końcówkami ubicie piany zajmuje o połowę mniej czasu, a silikonowe łopatki są idealne do teflonowych patelni, gdyż nie uszkadzają powierzchni.
Przewaga silikonowych dodatków polega również na dużym wyborze kształtów i kolorów. Dzięki temu akcesoria te stają się dekoracją naszej kuchni, której nie trzeba od razu głęboko chować.

Na rynku istnieje wiele podróbek, lecz najczęściej można je rozpoznać gołym okiem. Brakuje w nich oznaczeń producenta oraz mają nieprzyjemny zapach (przy wyborze najlepiej kierować się brakiem zapachu).

Tekst: Joanna Prus