Jeżeli będąc dzieckiem mieliśmy szczęście wychowywać się w domu, gdzie była gofrownica, to wątpliwe jest byśmy mogli zapomnieć ten słodki zapach pieczonego ciasta. Ciepły, kruchy z zewnątrz i miękki wewnątrz wafel był kolacją idealną. Czasem wystarczyło posypać go cukrem pudrem i uczta gotowa! Stare gofrownice długo się nagrzewały a gotowe, jeszcze gorące wafle znikały z talerza w zaskakującym tempie. Ciasto na gofry przygotowuje się wedle różnych tradycji przez wymieszanie mąki, cukru, soli, stopionego masła lub oleju, żółtek jaj i mleka, a następnie ubitych białek jaj (opcjonalnie można dodać proszek do pieczenia lub cynamon). Każdy dom ma swój tradycyjny przepis i każdy uważa ten używany w swojej rodzinie za najpyszniejszy. I każdy ma racje!
Podczas zakupu gofrownicy warto zwrócić uwagę na te cechy, które w znacznym stopniu przyczynią się do jakości jej użytkowania. Jest to m.in. moc sprzętu – im więcej watów tym szybciej gofrownica będzie się nagrzewać. Nie warto inwestować w urządzenia o mocy poniżej 500W, jeżeli zależy nam na czasie jak i na smaku wypieków – te o niższej mocy będą miały problem z odpowiednim upieczeniem ciasta. Powierzchnia płytek jest równie ważna – wybierajmy powłoki nieprzywierające (łatwość w wyjmowaniu wypieków i myciu sprzętu) oraz takie, które szybko się nagrzewają.
Powłoka teflonowa jest najpopularniejszym rodzajem gwarantującym nieprzywieralność i łatwość w czyszczeniu. Główną wadą teflonu jest podatność na zarysowania, dlatego nie zaleca się do wyjmowania gotowych gofrów narzędzi metalowych i o ostrych krawędziach. Gofrownica z powłoką ceramiczną należy do wyższej półki tego rodzaju sprzętu. Powłoka ceramiczna jest odporna na zarysowania i szybko się nagrzewa. Na rynku dostępne są sprzęty z wymiennym wkładem, które mogą być gofrownicą i opiekaczem, czy nawet grillem. Wyjmowane płytki ułatwiają ich mycie a dodatkowo niektóre można myć w zmywarce. Jeżeli przy pieczeniu będą pomagać nam młodsi członkowie rodziny, warto zaopatrzyć się w gofrownicę z nienagrzewającą się obudową. Gofrownice zazwyczaj jednorazowo pieką od 2 do 4 gofrów a ich wielkość jest zależna od modelu sprzętu.Kształt gofra to rzecz indywidualna, niektórzy wolą ułożone w kwiatek serduszka, inni prostokąty. Jakie dodatki kładziemy na gofra również zależy od gustu – bita śmietana, świeże owoce, dżem, lody czy nutella? A może na słono z rukolą serem i pomidorkami cherry?
Ciekawostka: 17 marca 2017 na Listę polskich produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze trafiły gofry wytwarzane na Warmii. W skład ciasta na “Gofry Puskie” wchodzą mąka, mleko, jaja, masło oraz drożdże.
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
1 łyżka cukru wanilinowego
2 jaja
1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła
1 i 1/3 szklanki mleka