Słodka przyjemność w kratkę – gofry idealne nawet w upał!

Słodka przyjemność w kratkę – gofry idealne nawet w upał!

17-05-2019

Jeżeli będąc dzieckiem mieliśmy szczęście wychowywać się w domu, gdzie była gofrownica, to wątpliwe jest byśmy mogli zapomnieć ten słodki zapach pieczonego ciasta. Ciepły, kruchy z zewnątrz i miękki wewnątrz wafel był kolacją idealną. Czasem wystarczyło posypać go cukrem pudrem i uczta gotowa! Stare gofrownice długo się nagrzewały a gotowe, jeszcze gorące wafle znikały z talerza w zaskakującym tempie. Ciasto na gofry przygotowuje się wedle różnych tradycji przez wymieszanie mąki, cukru, soli, stopionego masła lub oleju, żółtek jaj i mleka, a następnie ubitych białek jaj (opcjonalnie można dodać proszek do pieczenia lub cynamon). Każdy dom ma swój tradycyjny przepis i każdy uważa ten używany w swojej rodzinie za najpyszniejszy. I każdy ma racje!

Rodzaje gofrownic

Podczas zakupu gofrownicy warto zwrócić uwagę na te cechy, które w znacznym stopniu przyczynią się do jakości jej użytkowania. Jest to m.in. moc sprzętu – im więcej watów tym szybciej gofrownica będzie się nagrzewać. Nie warto inwestować w urządzenia o mocy poniżej 500W, jeżeli zależy nam na czasie jak i na smaku wypieków – te o niższej mocy będą miały problem z odpowiednim upieczeniem ciasta. Powierzchnia płytek jest równie ważna – wybierajmy powłoki nieprzywierające (łatwość w wyjmowaniu wypieków i myciu sprzętu) oraz takie, które szybko się nagrzewają.

Powłoka teflonowa jest najpopularniejszym rodzajem gwarantującym nieprzywieralność i łatwość w czyszczeniu. Główną wadą teflonu jest podatność na zarysowania, dlatego nie zaleca się do wyjmowania gotowych gofrów narzędzi metalowych i o ostrych krawędziach. Gofrownica z powłoką ceramiczną należy do wyższej półki tego rodzaju sprzętu. Powłoka ceramiczna jest odporna na zarysowania i szybko się nagrzewa. Na rynku dostępne są sprzęty z wymiennym wkładem, które mogą być gofrownicą i opiekaczem, czy nawet grillem. Wyjmowane płytki ułatwiają ich mycie a dodatkowo niektóre można myć w zmywarce. Jeżeli przy pieczeniu będą pomagać nam młodsi członkowie rodziny, warto zaopatrzyć się w gofrownicę z nienagrzewającą się obudową. Gofrownice zazwyczaj jednorazowo pieką od 2 do 4 gofrów a ich wielkość jest zależna od modelu sprzętu.Kształt gofra to rzecz indywidualna, niektórzy wolą ułożone w kwiatek serduszka, inni prostokąty. Jakie dodatki kładziemy na gofra również zależy od gustu – bita śmietana, świeże owoce, dżem, lody czy nutella? A może na słono z rukolą serem i pomidorkami cherry?

Ciekawostka: 17 marca 2017 na Listę polskich produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze trafiły gofry wytwarzane na Warmii. W skład ciasta na “Gofry Puskie” wchodzą mąka, mleko, jaja, masło oraz drożdże.

Przepis na gofry według Kwestii Smaku

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
1 łyżka cukru wanilinowego
2 jaja
1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła
1 i 1/3 szklanki mleka

  • Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.
  • Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 – 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.
  • Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym. Lub podawać z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną.