Smakowity HIT na upały, czyli miseczki pełne letniej słodyczy!

Smakowity HIT na upały, czyli miseczki pełne letniej słodyczy!

05-07-2019

Od najmłodszych lat czekamy na letnią porę, kiedy to możemy raczyć się pysznymi sezonowymi owocami i warzywami, najlepiej bez limitu! Podczas upałów mniejszą popularnością cieszą się “gorące” potrawy, kiedy mamy do wyboru równie sycący, ale bardziej orzeźwiający chłodnik. Ale skupmy się na owocach! Makaron z sosem zastępujemy makaronem z owocami. Wszędzie gdzie się da dorzucamy truskawek, jagód i malin. Zupy owocowe? Zdrowie na talerzu! Gdy poczujemy lekki głód wystarczy zmiksować ulubione owoce z migdałowym mlekiem czy kostkami lodu i oto mamy soczysty, przyjemnie chłodzący i zaspokajający pierwszy głód smoothie. Niby deser, bo słodziutkie, ale i gasi pragnienie! Czujecie ten cudownie słodki zapach? Mniam!

Ceramiczne miseczki na straży smaku i ładnego wyglądu!

Nie mniej ważne od składników naszego letniego deseru, czy też owocowego dania jest sposób jego podania. Każdy owoc podany w dowolnej, ulubionej formie będzie się wyśmienicie prezentował w ślicznych ceramicznych miseczkach w delikatnych, pudrowych odcieniach. Dostępne są w różnych wielkościach (na mały i duży głód), z ozdobnymi, wypukłymi zdobieniami i z różniącymi się nadrukami po wewnętrznej stronie. Miseczki przydadzą się w każdej kuchni, nie tylko do podawania letnich smakołyków a ich delikatne, kremowe odcienie będą dodatkową ozdobą stołu. Podawać możemy w nich szybkie i łatwe do przygotowanie przysmaki jak np. lody z plasterkami truskawek, jagody z jogurtem czy śmietaną, sycące owsianki z malinami, bananowe smoothie posypane nasionami chia czy płatkami kokosowymi. Opcji jest naprawdę wiele bo każdy ma swój ulubiony sposób na letnie desery pełne słodyczy.

Łatwe przepisy na letnie słodkości z maliną w roli głównej

Portal Jadłonomia proponuje przepis na szybki mus chałwowy oraz na czekoladową owsiankę – idealną na śniadanie! Co łączy te dwie pyszne potrawy? Miss każdego lata, czyli Pani Malina!

Mus chałwowy z malinami
Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki na 4 – 6 porcji:
1 puszka mleczka kokosowego, schłodzonego przynajmniej 24 godziny w lodówce
1 łyżka cukru pudru
100 g chałwy
do podania: 500 g malin, pokruszona chałwa, syrop z agawy lub inny ulubiony

Przygotowanie:
Schłodzone mleczko kokosowe otworzyć i przy pomocy łyżki wyjąć stałą część, pozostawiając wodę w puszce. Woda nie będzie potrzebna w tym przepisie. Do kokosowego kremu dodać cukier puder i ubić mikserem. Następnie pokruszyć chałwę i ponownie ubijać, aż do momentu połączenia się składników. Na dno miseczek wyłożyć łyżkę musu, posypać malinami, następnie wyłożyć kolejną łyżkę musu i wszystko obsypać malinami, pokruszoną chałwą oraz skropić syropem z agawy.

Porady:
Im dłużej mleczko będzie schłodzone, tym więcej sztywnej części będzie w puszce i tym łatwiej będzie ją ubić. Kokosowy krem nie musi być ubity tak mocno jak bita śmietana – zgęstnieje po dodaniu chałwy. W zależności od tego jakiego mleczka używacie i jak długo było chłodzone uzyskacie inną ilość deseru – dlatego dobrze jest stopniowo dodawać chałwę, aby deser nie był zbyt sezamowy.

Czekoladowa owsianka z malinami
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki na 1 – 2 porcje:
⅔ szklanki płatków owsianych
2 szklanki mleka roślinnego lub wody
5 daktyli
szczypta soli
4 – 6 kostek gorzkiej czekolady
do podania: garść malin

Przygotowanie:
Daktyle pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki owsianki poza czekoladą włożyć do rondelka i gotować na niedużym ogniu przez 5 – 8 minut, czyli do czasu, aż płatki zmiękną. W międzyczasie posiekać czekoladę, dodać do rondelka  i intensywnie mieszać trzonkiem łyżki, aż do rozpuszczenia. Gorącą owsiankę nakładać do miseczek i podawać z malinami.