Od najmłodszych lat czekamy na letnią porę, kiedy to możemy raczyć się pysznymi sezonowymi owocami i warzywami, najlepiej bez limitu! Podczas upałów mniejszą popularnością cieszą się “gorące” potrawy, kiedy mamy do wyboru równie sycący, ale bardziej orzeźwiający chłodnik. Ale skupmy się na owocach! Makaron z sosem zastępujemy makaronem z owocami. Wszędzie gdzie się da dorzucamy truskawek, jagód i malin. Zupy owocowe? Zdrowie na talerzu! Gdy poczujemy lekki głód wystarczy zmiksować ulubione owoce z migdałowym mlekiem czy kostkami lodu i oto mamy soczysty, przyjemnie chłodzący i zaspokajający pierwszy głód smoothie. Niby deser, bo słodziutkie, ale i gasi pragnienie! Czujecie ten cudownie słodki zapach? Mniam!
Nie mniej ważne od składników naszego letniego deseru, czy też owocowego dania jest sposób jego podania. Każdy owoc podany w dowolnej, ulubionej formie będzie się wyśmienicie prezentował w ślicznych ceramicznych miseczkach w delikatnych, pudrowych odcieniach. Dostępne są w różnych wielkościach (na mały i duży głód), z ozdobnymi, wypukłymi zdobieniami i z różniącymi się nadrukami po wewnętrznej stronie. Miseczki przydadzą się w każdej kuchni, nie tylko do podawania letnich smakołyków a ich delikatne, kremowe odcienie będą dodatkową ozdobą stołu. Podawać możemy w nich szybkie i łatwe do przygotowanie przysmaki jak np. lody z plasterkami truskawek, jagody z jogurtem czy śmietaną, sycące owsianki z malinami, bananowe smoothie posypane nasionami chia czy płatkami kokosowymi. Opcji jest naprawdę wiele bo każdy ma swój ulubiony sposób na letnie desery pełne słodyczy.
Portal Jadłonomia proponuje przepis na szybki mus chałwowy oraz na czekoladową owsiankę – idealną na śniadanie! Co łączy te dwie pyszne potrawy? Miss każdego lata, czyli Pani Malina!
Mus chałwowy z malinami
Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki na 4 – 6 porcji:
1 puszka mleczka kokosowego, schłodzonego przynajmniej 24 godziny w lodówce
1 łyżka cukru pudru
100 g chałwy
do podania: 500 g malin, pokruszona chałwa, syrop z agawy lub inny ulubiony
Przygotowanie:
Schłodzone mleczko kokosowe otworzyć i przy pomocy łyżki wyjąć stałą część, pozostawiając wodę w puszce. Woda nie będzie potrzebna w tym przepisie. Do kokosowego kremu dodać cukier puder i ubić mikserem. Następnie pokruszyć chałwę i ponownie ubijać, aż do momentu połączenia się składników. Na dno miseczek wyłożyć łyżkę musu, posypać malinami, następnie wyłożyć kolejną łyżkę musu i wszystko obsypać malinami, pokruszoną chałwą oraz skropić syropem z agawy.
Porady:
Im dłużej mleczko będzie schłodzone, tym więcej sztywnej części będzie w puszce i tym łatwiej będzie ją ubić. Kokosowy krem nie musi być ubity tak mocno jak bita śmietana – zgęstnieje po dodaniu chałwy. W zależności od tego jakiego mleczka używacie i jak długo było chłodzone uzyskacie inną ilość deseru – dlatego dobrze jest stopniowo dodawać chałwę, aby deser nie był zbyt sezamowy.
Czekoladowa owsianka z malinami
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki na 1 – 2 porcje:
⅔ szklanki płatków owsianych
2 szklanki mleka roślinnego lub wody
5 daktyli
szczypta soli
4 – 6 kostek gorzkiej czekolady
do podania: garść malin
Przygotowanie:
Daktyle pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki owsianki poza czekoladą włożyć do rondelka i gotować na niedużym ogniu przez 5 – 8 minut, czyli do czasu, aż płatki zmiękną. W międzyczasie posiekać czekoladę, dodać do rondelka i intensywnie mieszać trzonkiem łyżki, aż do rozpuszczenia. Gorącą owsiankę nakładać do miseczek i podawać z malinami.