Święconka, w zależności od regionu, może się różnić w zawartości pokarmów, ale w większości koszyczków znaleźć możemy: baranka (z ciasta bądź cukru), jajko w postaci kolorowych pisanek, chleb, kiełbasę/wędlinę, sól i pieprz, świąteczne ciasto (np. paschę), chrzan. Do ozdoby używa się gałązek bukszpanu, borowiny bądź świeżych bazi wierzbowych, potocznie zwanych bazimi kotkami.
Na dno wiklinowego koszyczka warto położyć haftowaną serwetkę, która nada święconce tradycyjnego wdzięku. Serwety kładzione są również na wierzch, aby zabezpieczyć zawartość – można kupić je ze specjalnymi wiązaniami na “rączce” koszyczka. Uroku naszemu koszyczkowi nadamy dzięki żółciutkim kurczaczkom, które również możemy przymocować do rączki koszyczka. Dodatkowo w parze z kurczaczkami i pisklętami odnajdą się ozdobne zajączki i baranki. Za mało kolorów? Nie zapominajmy o pisankach! Pomimo, że w tradycji wielkanocnej pojawiły się one najpóźniej, to właśnie z nimi najbardziej kojarzą nam się Święta Wielkanocne.
Nadchodząca Wielkanoc zwiastują koniec zimy i nadejście dłuższych, słonecznych dni. Dlatego też wielkanocne koszyki lubimy zdobić w jasne, żywe kolory. Wielobarwne jajka możemy uzyskać przy pomocy różnego rodzaju farbek czy osłonek termokurczliwych. Jeżeli natomiast chcielibyśmy samemu stworzyć piękne pisanki to pomogą nam w tym naturalne składniki, które być może mamy u siebie w kuchni! Jednym z naturalnych metod farbowania jajek jest moczenie ich w … herbacie! Bardziej niż ta w torebkach nada się do tego herbata liściasta. Jak radzi portal ekologia.pl – do półlitrowego garnuszka wrzuć 3 łyżki stołowe wybranej herbaty i zalej gorącą wodą. Wywar odstaw na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) aby nabrał intensywnego koloru. Przy użyciu drobnego sitka odcedź herbatę i włóż jajka do czystego wywaru. Całość gotuj przez 10 minut, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia. Kiedy wywar będzie zimny, wyciągnij jajko i przetrzyj je ręcznikiem papierowym. Jeżeli chcemy nadać jajkom delikatnego połysku możemy je natłuścić odrobiną masła. Jaki kolor można uzyskać dzięki moczeniu jajek w herbacie?
kolor jasnożółty – herbata z czystka i rumianku;
kolor zielony – herbata zielona z miętą;
kolor brązowy – herbata czarna lub rooibos;
kolor szary – herbata malinowa;
kolor fioletowy – herbata z hibiskusem;
Do barwienia jajek nadają się również inne “roślinne farby” jak np. burak, łupiny cebuli, kapusta czerwona, kurkuma czy kawa. Wywary barwierskie przygotowuje się zazwyczaj w ten sam sposób – moczymy surowiec i odcedzamy przy użyciu sitka. Ugotowane jajka podgrzewamy w wywarze przez ok. 10min, bądź do momentu kiedy jajka się zabarwią – zależy to od “mocy” barwiącej wywaru z danego surowca.