Święta pachną piernikiem. Fit piernikiem!

Święta pachną piernikiem. Fit piernikiem!

18-12-2017

Historia piernika zaczyna się już w starożytności – bardzo popularne były wtedy ciastka smarowane miodem, zwane miodownikami. Po upadku imperium rzymskiego tradycja ich wypieku uległa jednak zapomnieniu i dopiero w średniowieczu znowu ujrzała światło dzienne, dzięki nowym przyprawom napływającym do Europy po wyprawach krzyżowych.

Tradycja wypieku ciastek z miodem i przyprawami przybyła do Polski wraz z pierwszymi niemieckimi osadnikami. Pierwsze wzmianki o toruńskich piernikach pochodzą z około 1380 roku i mówią o piekarzu Mikołaju Czanie, który prawdopodobnie, obok chleba, trudnił się wypiekiem charakterystycznych korzennych ciastek.

Ten tradycyjny korzenny chlebek jest królem świątecznych wypieków, więc nie powinno go zabraknąć na żadnym polskim stole. Dziś mamy dla Was przepis na wersję odchudzoną, ale tak sprytnie, że nikt nie się pozna! Dzięki kilku zamiennikom tradycyjnych składników ciasto będzie wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz – pamiętaj jednak, że w tym przypadku termin przydatności do spożycia to kilka dni, nie kilkanaście lub więcej – jak w przypadku tradycyjnych pierników.

Fit piernik

10 porcji – duża podłużna forma do pieczenia.

Składniki suche:

  • 5 szklanek zmielonych na pył płatków owsianych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 3 garści posiekanych orzechów – według upodobań
  • szczypta soli
  • pestki dyni do posypania ciasta

Składniki mokre:

  • 6 dużych bardzo dojrzałych bananów
  • 8 łyżek oleju kokosowego
  • marmolada owocowa

Krok po kroku:

  1. Zmielone na pył płatki owsiane wsyp do dużej miski i wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami
  2. Zblenduj banany na gładką masę i wlej ją do miski
  3. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i dokładnie wymieszaj powstałą masę
  4. Przełóż masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, uformuj ciasto i posyp wierzch pestkami dyni
  5. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 30-35 min.
  6. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, pokrój je na trzy części, posmaruj je marmoladą, po czym złóż je z powrotem

Taki piernik sprawdzi się świetnie jako słodki chlebek śniadaniowy – wystarczy pominąć w przepisie kakao i zastąpić przyprawę do piernika kilkoma łyżeczkami cynamonu lub imbiru.