Historia piernika zaczyna się już w starożytności – bardzo popularne były wtedy ciastka smarowane miodem, zwane miodownikami. Po upadku imperium rzymskiego tradycja ich wypieku uległa jednak zapomnieniu i dopiero w średniowieczu znowu ujrzała światło dzienne, dzięki nowym przyprawom napływającym do Europy po wyprawach krzyżowych.
Tradycja wypieku ciastek z miodem i przyprawami przybyła do Polski wraz z pierwszymi niemieckimi osadnikami. Pierwsze wzmianki o toruńskich piernikach pochodzą z około 1380 roku i mówią o piekarzu Mikołaju Czanie, który prawdopodobnie, obok chleba, trudnił się wypiekiem charakterystycznych korzennych ciastek.
Ten tradycyjny korzenny chlebek jest królem świątecznych wypieków, więc nie powinno go zabraknąć na żadnym polskim stole. Dziś mamy dla Was przepis na wersję odchudzoną, ale tak sprytnie, że nikt nie się pozna! Dzięki kilku zamiennikom tradycyjnych składników ciasto będzie wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz – pamiętaj jednak, że w tym przypadku termin przydatności do spożycia to kilka dni, nie kilkanaście lub więcej – jak w przypadku tradycyjnych pierników.
10 porcji – duża podłużna forma do pieczenia.
Składniki suche:
Składniki mokre:
Krok po kroku:
Taki piernik sprawdzi się świetnie jako słodki chlebek śniadaniowy – wystarczy pominąć w przepisie kakao i zastąpić przyprawę do piernika kilkoma łyżeczkami cynamonu lub imbiru.