Szybki przysmak na piwie… do piwa

Szybki przysmak na piwie… do piwa

24-01-2018

Piwo to jeden z najpopularniejszych w Polsce trunków, między innymi dlatego, że występuje w tylu odmianach, że każdy znajdzie coś dla siebie. Prawie nikt nie wyobraża sobie spotkania z przyjaciółmi, rodziną, czy oglądania sportu bez złotego trunku z charakterystyczną pianką.

Kto w zasadzie wymyślił ten wspaniały napój? Trudno jest to jednoznacznie określić, ale niewykluczone, że raczyli się nim ludzie prehistoryczni – naukowcy odkryli sześć kamiennych koryt, w którym osadzie znaleziono szczawiany, powstałe po połączeniu wody z ziarnem, co może sugerować, że mogły one służyć do warzenia prehistorycznego piwa. Oficjalne źródła przypisują powstanie piwa kulturze Sumerów  – ludzi, którzy jako pierwsi w historii zaczęli tworzyć zalążki państw i miast. Przyrządzali oni piwny napój z orkiszu.

W Polsce piwo było dobrze znane już za ludów prasłowiańskich i prapoczątków polskiej państwowości. Opisując pradzieje polski w swoich “Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego”, Jan Długosz wspominał, że w tamtych czasach nikt nawet nie słyszał o winie, a piwo wyrabiało się z żyta, pszenicy lub orkiszu. Podobno jednym z najbardziej znanych polskich piwoszów był Bolesław Chrobry, który rozpoczął produkcję pierwszego królewskiego piwa w dziejach naszego kraju.

Jesteśmy pewni, że nasz dzisiejszy przepis zadowoliłby króla Chrobrego – mamy dla Was pomysł na serowe fondue i kiełbaskowe snacki do maczania w rozpuszczonym serze. A to wszystko – oczywiście – na piwie!

Kiełbasiane poduszeczki z wędzonym fondue

Składniki

Kiełbasiane poduszeczki:

  • 3 kiełbasy ulubionego rodzaju
  • 0,6l lekkiego piwa typu pils
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • jedno jajko

Wędzone fondue:

  • 200ml lekkiego piwa typu pils
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 350g startego wędzonego sera Gouda
  • 120g startego sera Gouda
  • 120g kremowego serka
  • 2 łyżki skrobii kukurydzianej
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz do smaku

Krok po kroku:

  1. Ugotuj kiełbasę w piwie do poziomu miękkości, który Ci odpowiada
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
  3. Rozłóż na blaszce do pieczenia ciasto francuski, następnie posmaruj go cienko musztardą. Przytnij nożem ciasto tak, by jeden kawałek z łatwością mógł owinąć jedną kiełbasę. Po owinięciu pokrój powstały rulon na kilka mniejszych części, a każdy kawałek posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz od 20 do 25 minut do odcienia złota.
  4. W rondlu zmieszań piwo z sokiem z cytryny i poczekaj aż się zagotuje. W międzyczasie zmieszaj tarty ser ze skrobią kukurydzianą i dodaj do piwnej mieszanki w trakcie gotowania. Po chwili dorzuć kremowy serek i delikatnie mieszaj aż wszystkie składniki się rozpuszczą.