Piwo to jeden z najpopularniejszych w Polsce trunków, między innymi dlatego, że występuje w tylu odmianach, że każdy znajdzie coś dla siebie. Prawie nikt nie wyobraża sobie spotkania z przyjaciółmi, rodziną, czy oglądania sportu bez złotego trunku z charakterystyczną pianką.
Kto w zasadzie wymyślił ten wspaniały napój? Trudno jest to jednoznacznie określić, ale niewykluczone, że raczyli się nim ludzie prehistoryczni – naukowcy odkryli sześć kamiennych koryt, w którym osadzie znaleziono szczawiany, powstałe po połączeniu wody z ziarnem, co może sugerować, że mogły one służyć do warzenia prehistorycznego piwa. Oficjalne źródła przypisują powstanie piwa kulturze Sumerów – ludzi, którzy jako pierwsi w historii zaczęli tworzyć zalążki państw i miast. Przyrządzali oni piwny napój z orkiszu.
W Polsce piwo było dobrze znane już za ludów prasłowiańskich i prapoczątków polskiej państwowości. Opisując pradzieje polski w swoich “Rocznikach, czyli kronikach sławnego Królestwa Polskiego”, Jan Długosz wspominał, że w tamtych czasach nikt nawet nie słyszał o winie, a piwo wyrabiało się z żyta, pszenicy lub orkiszu. Podobno jednym z najbardziej znanych polskich piwoszów był Bolesław Chrobry, który rozpoczął produkcję pierwszego królewskiego piwa w dziejach naszego kraju.
Jesteśmy pewni, że nasz dzisiejszy przepis zadowoliłby króla Chrobrego – mamy dla Was pomysł na serowe fondue i kiełbaskowe snacki do maczania w rozpuszczonym serze. A to wszystko – oczywiście – na piwie!
Składniki