Sezon na jabłka działa na pełnych obrotach – to teraz są najbardziej soczyste i aromatyczne. W hołdzie temu wspaniałemu owocu przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów na szybkie i efektowne dania z nim w roli głównej.
Zanim jednak przejdziemy do czynów, poznajmy lepiej bohatera naszego artykułu. Zebraliśmy kilka ciekawostek do opowiadania w towarzystwie lub startowania w popularnym telewizyjnym teleturnieju – oto one:
- W świeżych owocach jest istne bogactwo składników odżywczych, takich jak: witaminy: C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, A, D, K, E,oraz mnóstwo błonnika, retinol, tokoferol, beta-karoten oraz likopen.
- Nie wolno przechowywać jabłek z innymi owocami, bo wydzielany przez nie etylen przyspiesza ich psucie się.
- Jabłka należą do rodziny różowatych.
- Roczna produkcja jabłek na świecie wynosi około 75 miliardów kilogramów. W naszym kraju produkuje się 2,5 miliarda.
- Jabłka prawdopodobnie pochodzą ze wschodniej Turcji lub Kazachstanu, gdzie ten gatunek jest najbardziej zróżnicowany.
- Obite i zbrązowiałe jabłka dużo szybciej się psują i tracą większość wartości odżywczych
Skoro już zaczerpnęliśmy trochę wiedzy, czas na najważniejsze – przed Wami kilka kulinarnych hitów z jabłkiem w roli głównej.
Jabłko w naleśnikowym cieście

Lista zakupów:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajo
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jabłka
- szczypta cynamon
- mała szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
- cukier puder
Krok po kroku:
- Wsyp do miski mąkę, dodaj mleko, jajo, pół opakowania cukru waniliowego i proszek do pieczenia. Wymieszaj na jednolitą masę i odstaw.
- Umyj jabłka i obierz je ze skórki, następnie usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na plasterki o grubości ok 7mm. Oprósz je odrobiną cynamonu i resztą cukru waniliowego.
- Rozpuść 2 łyżki masła klarowanego na patelni, a następnie układaj na niej zanurzone wcześniej w cieście plasterki. Smaż na złoty kolor z dwóch stron, powinno zająć Ci to około 3 minuty z każdej strony
- Ułóż na talerzu i posyp cukrem pudrem
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami w piwie

Lista zakupów:
- 6 surowych białych kiełbasek
- 3 małe czerwone jabłka
- 2 średnie białe cebule
- 2 średnie czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka piwa
- Szczypta majeranku
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Krok po kroku:
- Obierz cebulę i ją pokrój ją w piórka.Obierz jabłka, przekrój je na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.
- Obierz czosnek i drobno go posiekaj
- Opłucz kiełbaski i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Następnie obłóż cebulą, jabłkami, ćwiartkami jabłek, czosnkiem i polej jasnym piwem wymieszanym z olejem. Na koniec oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 60 minut.
Jabłka w płaszczykach

Lista zakupów:
- 6 niedużych jabłek (najlepiej Gala)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- Garść ulubionych orzechów
- Cynamon
- Lukier
Krok po kroku:
- Obierz jabłka i wydrąż ich środki.
- Upraż drobno posiekane orzechy na patelni.
- Podziel płaty ciasta na 6 kwadratowych kawałków o średnicy 15x15cm.
- Na każdym płacie ciasta postaw jabłko, następnie wypełnij środki owoców orzechami, a ich brzegi oprósz cynamonem.
- Owiń owoce ciastem i dobrze zalep, następnie piecz przez 30 min w 180 stopniach.
- Po wyjęciu z piekarnika polej lukrem i odstaw do przestygnięcia.