Kilka szybkich przepisów na dania z jabłkami

Kilka szybkich przepisów na dania z jabłkami

28-08-2018

Sezon na jabłka działa na pełnych obrotach – to teraz są najbardziej soczyste i aromatyczne. W hołdzie temu wspaniałemu owocu przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów na szybkie i efektowne dania z nim w roli głównej.

Zanim jednak przejdziemy do czynów, poznajmy lepiej bohatera naszego artykułu. Zebraliśmy kilka ciekawostek do opowiadania w towarzystwie lub startowania w popularnym telewizyjnym teleturnieju – oto one:

  • W świeżych owocach jest istne bogactwo składników odżywczych, takich jak: witaminy: C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, A, D, K,  E,oraz mnóstwo błonnika, retinol, tokoferol, beta-karoten oraz likopen.
  • Nie wolno przechowywać jabłek  z innymi owocami, bo wydzielany przez nie etylen przyspiesza ich psucie się.
  • Jabłka należą do rodziny różowatych.
  • Roczna produkcja jabłek na świecie wynosi około 75 miliardów kilogramów. W naszym kraju produkuje się 2,5 miliarda.
  • Jabłka prawdopodobnie pochodzą ze wschodniej Turcji lub Kazachstanu, gdzie ten gatunek jest najbardziej zróżnicowany.
  • Obite i zbrązowiałe jabłka dużo szybciej się psują i tracą większość wartości odżywczych

Skoro już zaczerpnęliśmy trochę wiedzy, czas na najważniejsze – przed Wami kilka kulinarnych hitów z jabłkiem w roli głównej.

Jabłko w naleśnikowym cieście

Lista zakupów:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajo
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamon
  • mała szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia
  • cukier puder

Krok po kroku:

  1. Wsyp do miski mąkę, dodaj mleko, jajo, pół opakowania cukru waniliowego i proszek do pieczenia. Wymieszaj na jednolitą masę i odstaw.
  2. Umyj jabłka i obierz je ze skórki, następnie usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na plasterki o grubości ok 7mm. Oprósz je odrobiną cynamonu i resztą cukru waniliowego.
  3. Rozpuść 2 łyżki masła klarowanego na patelni, a następnie układaj na niej zanurzone wcześniej w cieście plasterki. Smaż na złoty kolor z dwóch stron, powinno zająć Ci to około 3 minuty z każdej strony
  4. Ułóż na talerzu i posyp cukrem pudrem

Biała kiełbasa pieczona z jabłkami w piwie

Lista zakupów:

  • 6 surowych białych kiełbasek
  • 3 małe czerwone jabłka
  • 2 średnie białe cebule
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka piwa
  • Szczypta majeranku
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
Krok po kroku:
  1. Obierz cebulę i ją pokrój ją w piórka.Obierz jabłka, przekrój je na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.
  2. Obierz czosnek i drobno go posiekaj
  3. Opłucz kiełbaski i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Następnie obłóż cebulą, jabłkami, ćwiartkami jabłek, czosnkiem i polej jasnym piwem wymieszanym z olejem. Na koniec oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 60 minut.

Jabłka w płaszczykach

Lista zakupów:

  • 6 niedużych jabłek (najlepiej Gala)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • Garść ulubionych orzechów
  • Cynamon
  • Lukier

Krok po kroku:

  1. Obierz jabłka i wydrąż ich środki.
  2. Upraż drobno posiekane orzechy na patelni.
  3. Podziel płaty ciasta na 6 kwadratowych kawałków o średnicy 15x15cm.
  4. Na każdym płacie ciasta postaw jabłko, następnie wypełnij środki owoców orzechami, a ich brzegi oprósz cynamonem.
  5. Owiń owoce ciastem i dobrze zalep, następnie piecz przez 30 min w 180 stopniach.
  6. Po wyjęciu z piekarnika polej lukrem i odstaw do przestygnięcia.