Deska (a raczej deski) to jeden z podstawowych elementów wyposażenia, bez którego trudno wyobrazić sobie dobrze zorganizowaną kuchenną przestrzeń. Przy jej pomocy nie tylko ochronimy blat kuchenny przed ewentualnymi uszkodzeniami, ale również z łatwością pokroimy warzywa na sałatkę, świeży chleb na śniadanie czy posiekamy ulubione zioła – jednym słowem niezastąpiona …
Tym razem … nie o deskach bambusowych … a o akacjowych!
Drewno akacjowe jest drewnem twardym, niezwykle trwałym, ale również elastycznym. Dodatki z niego wykonane, jak np. deski kuchenne, charakteryzują się wytrzymałością i odpornością na uszkodzenia czy zarysowania, dlatego też cieszą się wciąż niesłabnącą popularnością. Nie należy oczywiście zapominać o ważnym elemencie, jakim jest odpowiednia impregnacja deski (do której możemy również użyć olejów spożywczych) czy o unikaniu długotrwałego kontaktu deski z wodą – pamiętaj, aby nie myć desek w zmywarkach. Warto natomiast zaopatrzyć się w kilka desek – tak, aby każda z nich była przeznaczona do innego produktu.
Spójrz, jak doskonale prezentuje się drewno akacjowe – widoczne słoje, niezwykle ciekawa, głęboka barwa i to niejednolite zabarwienie – to kolejna zaleta drewna akacjowego! Przekąski zaserwowane, podczas imprezy rodzinnej lub spotkania z przyjaciółmi, na finezyjnej tacy w kształcie kwiatu wyglądają i smakują … wyborniej (ale uwaga! znikają w mgnieniu oka- coś o tym wiemy). Na kilka westchnień zasługują również klasyczna deska z otworem do zawieszenia czy deska okrągła. Możesz je również wykorzystać np. do podania sera w towarzystwie orzechów i winogron.