Wielkanocne dodatki

Wielkanocne dodatki

16-04-2020

Każde święto to dobra okazja by ozdobić nieco nasze mieszkanie, prawda? Szczególnie, jeśli są to dodatki związane z kuchnią. W końcu jest ona sercem domu, a każde ważne święto wiąże się gotowaniem. Można powiedzieć, że gotowanie i wspólne biesiadowanie to gwóźdź programu każdych świąt. Sprawdźcie co przygotowaliśmy dla Was na Wielkanoc.  

Bezpieczny obrus 

Jeśli planujemy przyjmowanie gości – ten obrus pozwoli nam cieszyć się wspólnym posiłkiem bez zamartwiania się o plamy i brud na stole. Obrus posiada specjalną powłokę ochronną, dzięki której rozlany płyn prawie wcale się nie wchłania. Przygotowaliśmy kilka wiosennych wzorów, które cieszą oko. Niebieski w kratkę, różowy z kwiatami, zielony – botaniczny, oraz elegancki złoty. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Formy i dodatki do pieczenia

Każde święta to wypieki i zapach ciasta w kuchni. Często oznacza to sporo pracy i bałagan. Aby ułatwić sobie przygotowywanie słodkości, proponujemy zakup form silikonowych, z których bardzo łatwo wyciągnąć każde ciasto. Doskonale przewodzą ciepło i nie wchłaniają zapachów. W zestawie są też akcesoria – wałki i różne foremki. 

Przepis na wielkanocną babkę cytrynową z płatkami róży

Liczba porcji: 6
Stopień trudności: 4/5
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki: 250 g masła
1 x cytryna
4 x jajko
250 g mąki pszennej tortowej
1 x szczypta soli
350 g cukru pudru
30 g proszku budyniowego
2 x łyżeczka proszku do pieczenia
1 x białko jaja
20 g suszonych płatków róży
30 g bezików

Umieścić w misie 250 g masła o temp. pokojowej. Dodać 4 żółtka, zamknąć misę. Miksować przez 10 min/ obr. 4. Dodać 150 g cukru pudru. Zamknąć misę, miksować przez 5 min/ obr. 4. Otworzyć misę. Dodać 250 g mąki pszennej. Dodać dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Zamknąć misę, miksować przez 2 min/ obr. 4. Masę przełożyć do osobnej miski. Umyć misę robota, dobrze osuszyć kuchenną ściereczką. Dodać 4 białka. Dodać jedną szczyptę soli. Włożyć końcówkę do ubijania. Miksować przez 12 min/ obr. 7. Dodać 30 g proszku budyniowego. Miksować dalej przez 1 min/ obr. 6. Białka dodać do masy na babkę, całość wymieszać. Otrzeć skórkę z cytryny, dodać do masy i wymieszać. Blaszkę na babkę wysmarować masłem, wylać ciasto. Piec do suchego patyczka przez 1 godzinę w temp. 170-180°C. Przygotować lukier: umyć misę, dodać 200 g cukru pudru. Dodać 1 białko. Dodać sok z 1/3 cytryny. Miksować przez 1 min/ obr. 5. Polać lukrem babkę. Udekorować plasterkami cytryny, płatkami suszonej róży i bezikami.