Wielkanocny niezbędnik, czyli jak udekorować stół na Święta.

Wielkanocny niezbędnik, czyli jak udekorować stół na Święta.

22-03-2019

Nie będzie oryginalnym stwierdzenie, że w Polsce mamy dwie największe okazje podczas których bliscy spotykają się najczęściej. Są to Święta Bożego Narodzenia i Święta Wielkanocne. Te pierwsze mamy już za sobą, te drugie zaraz nadejdą. Za co tak je lubimy? Gdyż często jest to jedyny moment w którym mamy możliwość spotkać się z najbliższymi przy jednym stole. A gdy dodamy do tego pyszne potrawy i odświętnie przyozdobiony stół, jesteśmy w stanie zapomnieć o trudach wiosennych porządków i nerwowej krzątaninie w kuchni, kiedy to my jesteśmy gospodarzami. Radość ze wspólnych, smakowitych posiłków i szansa nadrobienia rodzinnych “zaległości” jest tego warta.

Ozdabiając Wielkanocny stół należy pamiętać, aby spełniał on jedną ważną funkcję – dawał biesiadnikom możliwość swobodnej rozmowy. Stawiając na środku stołu wysoki wazon z nawet najpiękniejszym wiosennym bukietem utrudnimy tylko naszym gościom prowadzenie rozmowy, jak i podawanie sobie potraw. Czasami zapominamy, że najważniejszymi akcesoriami stołu (po jego gościach!) są potrawy – ozdoby i dekoracje są na dalszym planie a jak wiemy nie zawsze dużo, znaczy lepiej. Jeżeli posiadamy ładną, ceramiczną zastawę stołową, której nie używamy na co dzień, to jest to najlepszy moment, żeby się nią pochwalić! Czy to przy wielkanocnym obiedzie, czy świątecznym śniadaniu -sprawmy by te dni były naprawdę wyjątkowe. Nie bójmy się jasnych, soczystych kolorów – w końcu mamy wiosnę! Błękit obrusu czy bieżnika, żółć żonkili, róż tulipanów, soczysta zieleń rzeżuchy a do tego przepiękne zapachy potraw wielkanocnych unoszących się w całym domu. Czujecie już ten odświętny klimat?

Funkcjonalność z pomysłem

Zadbajmy o to by każdy z gości posiadał niezbędną zastawę – odpowiednie talerze w zależności od serwowanych dań i dobra ilość sztućcy. Finezyjnie złożone serwetki będą dodatkową ozdobą stołu a czekoladowe jajka ukryte pomiędzy zastawą i daniami sprawią radość najmłodszym. Ozdobne świeczniki bądź zestaw solniczka i pieprzniczka w kształcie zajączków czy kurczaczków nie dość, że funkcjonalne to dodatkowo nadadzą radosny klimat. Świeże pieczywo podajmy na bambusowej desce do krojenia a masło w delikatnym, zamykanym szklanym pojemniku. Przezroczyste salaterki ze szkła idealnie nadadzą się do wyeksponowania kolorowych sałatek, które będą dodatkową ozdobą stołu.Przełóżmy trochę majonezu do niedużych miseczek – etykiety produktów będą tylko psuć całokształt wystroju. A jak wiemy jajka z majonez są nieodzownym elementem Wielkanocy!

Tradycyjne potrawy – dla każdego coś wielkanocnego

Jakich dań nie powinno zabraknąć na Wielkanocnym stole? W zależności od regionu wielkanocne menu może się różnić, jednak w większości domów znajdzie się: żurek z białą kiełbasą, jajka w różnej postaci (element obowiązkowy!), domowej roboty szynki, schaby czy pieczenie oraz pasztet. Sałatka warzywna jest popularnym daniem chyba przy każdej okazji, więc i na Wielkanoc na niektórych stołach nie może jej zabraknąć. Wśród słodkości znajdą się tradycyjne wielkanocne ciasta jak mazurek, babka, pascha czy makowiec. Każda rodzina ma swój ulubiony stały “zestaw” dań. Nie ma sensu pieczenia mazurka tylko dlatego, że jest jednym z tradycyjnych wielkanocnych dań, jeżeli nikt w rodzinie za nim nie przepada. Nie zapomnijmy tylko umieścić na stole, najlepiej w jakimś centralnym miejscu, naszej święconki! Wesołego Alleluja!