Wielkanocny obiad: cytrynowy kurczak i aromatyczne pieczone ziemniaki, a na deser brownie

Wielkanocny obiad: cytrynowy kurczak i aromatyczne pieczone ziemniaki, a na deser brownie

20-03-2018

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią panika –  co podać gościom? Mimo, że najczęściej co roku przyrządzamy te same, tradycyjne potrawy to pytanie męczy gospodarzy już jakiś czas przed uroczystym obiadem. W tym roku proponujemy Wam lekki skok w bok w Waszym związku z tradycyjnymi daniami – czas na coś świeżego, co na pewno zachwyci Waszych gości. Voilà – przedstawiamy cytrynowego kurczaka z aromatycznymi pieczonymi ziemniakami i wyśmienitym brownie na deser.

Cytrynowy kurczak

  • 50g masła
  • 25g miąższu z cytryny (bez skórek i błonek)
  • ząbek czosnku
  • cały kurczak
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki suszonego  tymianku
  • 2 łyżki suszonego estragonu

Krok po kroku:

  1. Nagrzej piekarnik do 18p stopni
  2. W misce połącz mikserem lub blenderem zimne masło, cytrynę i drobno posiekany czosnek.
  3. Ułóż kurczaka na blasze obłożonej papierem do pieczenia i umieść w jego środku zioła zmieszane z powstałym cytrynowo-czosnkowym masłem. Niewielką ilością masła posmaruj również skórę kurczaka.
  4. Piecz przez godzinę, następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilka minut.

Maślano-tymiankowe pieczone ziemniaki

  • 1kg ziemniaków
  • 70g stopionego masła
  • 3 łyżki suszonego tymianku lub 6 łyżek świeżych liści
  • sól morska i czarny pieprz do smaku

Krok po kroku:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Ziemniaki porządnie umyj, a następnie pokrój jak na zdjęciu – na plastry o grubości 2mm
  3. Wytrzyj dokładnie ziemniaki i wrzuć je do dużej miski. Następnie wlej do środka rozpuszczone masło i wsyp zioła, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie – tymiankowe masło powinno dosięgnąć każdego zakamarka ziemniaków.
  4. Wyłóż ziemniaki na blachę i piecz 45-50 minut.

Wielkanocne brownie

  • 185g masła pociętego na drobne kawałki + dodatkowy kawałek do natłuszczenia blachy do pieczenia
  • 185g ciemnej czekolady połamanej na kawałki
  • 3 duże jaja
  • 275g brązowego cukru
  • 85g mąki pszennej
  • 40g kakao
  • Kolorowe słodycze wielkanocne do ozdoby

Krok po kroku:

  1. W kąpieli wodnej rozpuść i połącz w jedną masę masło i czekoladę. Następnie odstaw ją do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, przygotuj blachę 20×20 cm i natrzyj ją w środku masłem.
  3. Jajka połącz z cukrem przy pomocy miksera. Mieszaj miksturę ok 5-8 minut, dopóki nie stanie się jedwabiście gładka i nie podwoi swojej objętości.
  4. Powstałą masę jajeczną zmieszaj z wystudzoną rozpuszczoną czekoladą, a następnie dodaj do tej mieszanki mąkę i kakao, dokładnie mieszając wszystkie składniki.
  5. Przełóż ciasto do przygotowanej blachy i piecz przez 20 minut.
  6. Po upieczeniu ozdób brownie wielkanocnymi słodyczami.