Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią panika – co podać gościom? Mimo, że najczęściej co roku przyrządzamy te same, tradycyjne potrawy to pytanie męczy gospodarzy już jakiś czas przed uroczystym obiadem. W tym roku proponujemy Wam lekki skok w bok w Waszym związku z tradycyjnymi daniami – czas na coś świeżego, co na pewno zachwyci Waszych gości. Voilà – przedstawiamy cytrynowego kurczaka z aromatycznymi pieczonymi ziemniakami i wyśmienitym brownie na deser.
Cytrynowy kurczak

- 50g masła
- 25g miąższu z cytryny (bez skórek i błonek)
- ząbek czosnku
- cały kurczak
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 2 łyżki suszonego estragonu
Krok po kroku:
- Nagrzej piekarnik do 18p stopni
- W misce połącz mikserem lub blenderem zimne masło, cytrynę i drobno posiekany czosnek.
- Ułóż kurczaka na blasze obłożonej papierem do pieczenia i umieść w jego środku zioła zmieszane z powstałym cytrynowo-czosnkowym masłem. Niewielką ilością masła posmaruj również skórę kurczaka.
- Piecz przez godzinę, następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilka minut.
Maślano-tymiankowe pieczone ziemniaki

- 1kg ziemniaków
- 70g stopionego masła
- 3 łyżki suszonego tymianku lub 6 łyżek świeżych liści
- sól morska i czarny pieprz do smaku
Krok po kroku:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Ziemniaki porządnie umyj, a następnie pokrój jak na zdjęciu – na plastry o grubości 2mm
- Wytrzyj dokładnie ziemniaki i wrzuć je do dużej miski. Następnie wlej do środka rozpuszczone masło i wsyp zioła, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie – tymiankowe masło powinno dosięgnąć każdego zakamarka ziemniaków.
- Wyłóż ziemniaki na blachę i piecz 45-50 minut.
Wielkanocne brownie

- 185g masła pociętego na drobne kawałki + dodatkowy kawałek do natłuszczenia blachy do pieczenia
- 185g ciemnej czekolady połamanej na kawałki
- 3 duże jaja
- 275g brązowego cukru
- 85g mąki pszennej
- 40g kakao
- Kolorowe słodycze wielkanocne do ozdoby
Krok po kroku:
- W kąpieli wodnej rozpuść i połącz w jedną masę masło i czekoladę. Następnie odstaw ją do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, przygotuj blachę 20×20 cm i natrzyj ją w środku masłem.
- Jajka połącz z cukrem przy pomocy miksera. Mieszaj miksturę ok 5-8 minut, dopóki nie stanie się jedwabiście gładka i nie podwoi swojej objętości.
- Powstałą masę jajeczną zmieszaj z wystudzoną rozpuszczoną czekoladą, a następnie dodaj do tej mieszanki mąkę i kakao, dokładnie mieszając wszystkie składniki.
- Przełóż ciasto do przygotowanej blachy i piecz przez 20 minut.
- Po upieczeniu ozdób brownie wielkanocnymi słodyczami.