Wielkanocny stół

Wielkanocny stół

27-03-2018

Wielkanoc to jedno z najważniejszych polskich świąt, dlatego stół, przy którym przyjmujesz gości powinien być uroczysty i elegancki. Niezależnie od tego, czy wybierzesz naturalną, swojską, czy nowoczesną aranżację, musisz pamiętać przede wszystkim o funkcjonalności.

Wygoda przede wszystkim

Nawet najbardziej oryginalnie zaaranżowany stół wielkanocny może okazać się niezbyt funkcjonalny i uniemożliwić gościom bezproblemowe korzystanie z jego dobrodziejstw. Jak sprawić, by było wygodnie i uroczyście jednocześnie?

  1. Przede wszystkim, nie zapominaj o umiarze – zbyt wiele akcesoriów i ozdób łatwo może zepsuć nawet najpiękniej nakryty stół. Wybierz neutralny, jednolity kolor obrusu – najlepiej biały, zielony lub żółty.

    OBRUS WIELKANOCNY SMUKEE

  2. Jeśli decydujesz się na kwiaty, świeczniki lub wysokie patery, koniecznie zadbaj o to, żeby nie zasłaniały twarzy siedzących przy stole osób. Święta to czas, który spędza się z bliskimi, niekoniecznie wychylając się zza zbyt wysokich kwiatów i akcesoriów wielkanocnych – w takiej sytuacji nikt ich nie doceni. 


    SZKLANA PATERA SMUKEE

  3. Nie zapomnij o serwetkach dla gości – poza pełnieniem funkcji higienicznej, mogą być one też dekoracją same w sobie. Możesz ułożyć je obok sztućców po lewej stronie talerzy lub na talerzach.
  4. Postaraj się podawać wszystkie produkty w naczyniach bez etykiet – masło w maselniczce, napoje w karafkach czy dzbankach, chrzan w salaterce, etc. Wielkanocny stół jest zazwyczaj na tyle kolorowy, że nie trzeba “upiększać” go dodatkowymi opakowaniami sklepowymi.
  5. Koszyk, czy pojemnik na pieczywo wyłóż serwetką i nie zapomnij o jego nakryciu – dzięki temu jego zawartość zachowa świeżość nieco dłużej.
  6. Szkło – do białego wina przygotuj kieliszki w kształcie tulipana, do czerwonego większe i pękate, a zamiast szklanek do napojów bezalkoholowych postaw na uniwersalne kieliszki.

  7. Zadbaj o prawidłowe ułożenie sztućców – mała łyżeczka i widelczyk powinny wylądować nad talerzem, po prawej stronie talerza połóż nóż i łyżkę, po lewej zaś widelec.

Dekoracja

Wielkanoc to wiosna, a wiosna to życie, więc najbardziej adekwatną dekoracją stołu będą świeże kwiaty, rzeżucha, czy nawet owies. Kolorowe pisanki dodadzą uroku Twojemu stołowi jeśli umieścisz je w małym wiklinowym koszyczku lub umieścisz je pojedynczo na stole wśród zastawy i wielkanocnych potraw. Możesz również poukładać na stole baziowe gałązki lub małe kolorowe palemki. Osobna kwestia to wszelkie kurczaczki, baranki i zajączki – możesz wybierać spośród wielu różnych rodzajów – ceramiczne, naturalne z drewna, czy nawet tekstylne. Jeśli nie chcesz umieszczać ich w różnych miejscach stołu, możesz poukładać je razem ze świeżymi kwiatami, czy rzeżuchą na eleganckiej paterze.

Poznaj więcej naszych wielkanocnych porad:

Domowe farbowanie pisanek bez chemii
Wielkanocny obiad i deser