Wiosenne koktajle ze szpinakiem

Wiosenne koktajle ze szpinakiem

24-04-2018

Przyszła wiosna, a więc czas zadbać o wymęczony zimą organizm i przygotować go do lata. Koktajle na bazie szpinaku sprawią, że powrót do żywych będzie łatwy, smaczny i bezbolesny.

Właściwości zdrowotne szpinaku

Właściwości lecznicze szpinaku były znane już w starożytnej Persji – w VII wieku władca Nepalu przesłał go w prezencie do Chin, co zaowocowało nazywaniem go “perskim zielem”. Dlaczego cały świat oszalał na jego punkcie?

Wg badań naukowców dzięki beta-karotenie, witaminie C i luteinie zawartej w liściach szpinaku, chroni on przed miażdżycą i ma właściwości antynowotworowe. Jest on również bogatym źródłem magnezu, który obniża podatność na stres i wykazuje właściwości uspokajające. Może też zapobiegać bólom i zawrotom głowy.

Szpinak jest również bogatym źródłem żelaza, a także potasu, który obniża ciśnienie, dodatkowo współdziałając z magnezem przy regulacji pracy serca.

Potas oraz witaminy z grupy B zawarte w liściach szpinaku uczestniczą również w spalaniu węglowodanów i przyspieszają metabolizm.

Kwas foliowy z zielonych liści zapobiega wadom układu nerwowego płodu u kobiet w ciąży, a także chroni przed chorobami układu krążenia. Szpinak jest również bogaty w witaminę K, która odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi, witaminy z grupy B, które obniżają cholesterol, a także witaminę E, która opóźnia procesy starzenia.

Koktajle ze szpinakiem

Wszystkie prezentowane koktajle przygotowuje się tak samo – wszystko do blendera i gotowe! 🙂

ODŻYWCZY

  • 2 garście szpinaku
  • 1 jabłko
  • Pół banana
  • Łyżka siemienia lnianego
  • 150 ml wody

ENERGETYZUJĄCY

  • 2 garście szpinaku
  • 3 mandarynki
  • 1 jabłko
  • Sok z ½ cytryny
  • 150 ml wody

OCZYSZCZAJĄCY

  • 2 garście szpinaku
  • pół awokado
  • ogórek gruntowy
  • łodyga selera naciowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • ewentualnie łyżeczka sproszkowanej spiruliny
  • 150 ml wody

ROZGRZEWAJĄCY

  • 2 garście szpinaku
  • 1 pomarańcza
  • łyżeczka miodu
  • sok z ½ limonki
  • plasterek świeżego imbiru
  • 150 ml wody