Przyszła wiosna, a więc czas zadbać o wymęczony zimą organizm i przygotować go do lata. Koktajle na bazie szpinaku sprawią, że powrót do żywych będzie łatwy, smaczny i bezbolesny.
Właściwości lecznicze szpinaku były znane już w starożytnej Persji – w VII wieku władca Nepalu przesłał go w prezencie do Chin, co zaowocowało nazywaniem go “perskim zielem”. Dlaczego cały świat oszalał na jego punkcie?
Wg badań naukowców dzięki beta-karotenie, witaminie C i luteinie zawartej w liściach szpinaku, chroni on przed miażdżycą i ma właściwości antynowotworowe. Jest on również bogatym źródłem magnezu, który obniża podatność na stres i wykazuje właściwości uspokajające. Może też zapobiegać bólom i zawrotom głowy.
Szpinak jest również bogatym źródłem żelaza, a także potasu, który obniża ciśnienie, dodatkowo współdziałając z magnezem przy regulacji pracy serca.
Potas oraz witaminy z grupy B zawarte w liściach szpinaku uczestniczą również w spalaniu węglowodanów i przyspieszają metabolizm.
Kwas foliowy z zielonych liści zapobiega wadom układu nerwowego płodu u kobiet w ciąży, a także chroni przed chorobami układu krążenia. Szpinak jest również bogaty w witaminę K, która odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi, witaminy z grupy B, które obniżają cholesterol, a także witaminę E, która opóźnia procesy starzenia.
Wszystkie prezentowane koktajle przygotowuje się tak samo – wszystko do blendera i gotowe! 🙂
ODŻYWCZY
ENERGETYZUJĄCY
OCZYSZCZAJĄCY
ROZGRZEWAJĄCY